După data de 5 mai 2024, credincioșii intră în Săptămâna Luminată, perioadă în care oamenii se concentrează asupra momentului Învierii Domnului. Din acest motiv, românii aleg să urmeze mai multe tradiții și obiceiuri care să le ghideze viața în direcția cea bună. Iată ce nu au voie românii să facă în Săptămâna Luminată.
Ce nu trebuie să facă românii în Săptămâna Luminată?
Săptămâna Luminată începe după ziua în care creștinii ortodocși celebrează Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, iar în această perioadă, aceștia urmează diferite tradiții și obiceiuri care să le aducă numai lucruri bune în viață. Numele de „săptămână luminată” vine din vremuri străvechi, în care cei mici se botezau în noaptea de Paști. Aceștia erau cunoscuți sub denumirea de „luminați” și purtau haine albe pe parcursul întregii săptămâni, ce simbolizau un nou început.
Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare?
Pe parcursul Săptămânii Luminate, slujbele se țin cu Ușile Împărătești, astfel încât să se arate deschiderea cu care Mântuitorul îi primește pe credincioși în casa Lui. Marțea Albă este o zi sfântă, în care credincioșii nu trebuie să spele, calce sau să facă curat, iar în anumite zone din România, femeile merg să împartă pasca rămasă, alături de vin roșu.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În Sfânta Miercuri, bărbații trebuie să muncească în gospodărie, însă femeile nu trebuie să facă acest lucru, astfel încât să nu atragă dăunătorii prin casă.
Joia Verde este o zi în care credincioșii se concentrează asupra recoltelor și a câmpului, iar oamenii sunt încurajați să nu muncească, deoarece astfel vor atrage seceta și dăunători în livadă. În această zi se urmează un ritual special, al persoanelor decedate, în care credincioșii cară 44 de găleți cu apă, și aprind două lumânări la capete, după care apa sfințită se aruncă în fântână. În Vinerea Scumpă, Biserica Ortodoxă sfințește fântânile, sărbătoare care este denumită Izvorul Tămăduirii, potrivit romaniatv.net.Rugăciunea pe care trebuie să o rostim în Săptămâna Luminată
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor.
Amin.Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”