Ce nu trebuie să facem de Sfântul Dumitru? Acesta este sărbătorit la sfârșitul lunii octombrie

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 iul 2024, 00:40

Ce nu trebuie să facem de Sfântul Dumitru

Sursa: freepik

Sfântul Dumitru este pomenit anual la sfârșitul lunii octombrie și reprezintă o sărbătoare foarte importantă, fiind trecută cu o cruce roșie.

Sfântul Dumitru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este celebrat în fiecare an la data de 26 octombrie, iar această zi marchează începutul iernii, potrivit tradițiilor. Această zi din luna octombrie este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou 2023: Tradiții și superstiții. Ce este bine să dai de pomană în această zi?

Ce nu trebuie să facem de Sfântul Dumitru?

Acesta este sărbătorit la sfârșitul lunii octombrie
[Sursa: freepik]

Sfântul Dumitru este celebrat la data de 26 octombrie 2023, iar această sărbătoare este una foarte importantă pentru credincioși, fiind trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. La data de 27 octombrie și bucureștenii au motiv de sărbătoare deoarece Sfântul Dimitrie cel Nou este celebrat, fiind considerat ocrotitorul Bucureștiului, motiv pentru care se realizează un pelerinaj special la Catedrala Patriarhală, locul

în care îi sunt păstrate moaștele.

Această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri specifice unei zile mari de sărbătoare. În această zi de sărbătoare trebuie să stăm departe de treburile în gospodărie, lucru specific în cazul sărbătorilor importante, dar și în cazul zilelor de duminică. Astfel nu trebuie ca de Sfântul Dumitru să spălăm, să călcăm sau să coasem deoarece ce crede că cine face aceste activități se va îmbolnăvi.

În această zi nu este bine să cerem bani sau altceva în schimbul acestora deoarece se crede că dacă ajutăm pe cineva fără a aștepta ceva în schimb, atunci că Sfântul Dumitru ne va ajuta pe noi. În această zi nu trebuie nici să croșetăm deoarece se spune că această activitate va aduce singurătate în viața noastră. O altă tradiție populară spune că nu trebuie să mâncăm pe 26 și 27 octombrie până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică.

De altfel, focul în casă nu trebuie să fie făcut la data de 26 octombrie deoarece se crede că adevărata căldură se află în sufletele oamenilor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Se crede că în ajunul zilei în care se celebrează Sfântul Dumitru este bine să aprindem focuri peste care să sară cei mici pentru a atrage sănătate asupra lor pe parcursul anului. Se crede că acest foc îi ajută pe oameni și pentru a ține la distanță spiritele rele, dar și pentru a încălzi persoanele trecute la cele veșnice. Cărbunii ce rămân în urma focului nu se irosesc, oamenii ce se ocupă de treburi agricole trebuie să ia o bucată de cărbune și să o arunce în grădină pentru a oferi pământului puterea de a rodi. 

Citește și: Mesaje Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou 2022. Ce persoane își sărbătoresc ziua de nume în această zi sfântă

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru
[Sursa: freepik]

Sfântul Dumitru este celebrat anual la data de 26 octombrie, iar în această zi nu trebuie să facem treburi în gospodărie, fiind încurajate rugăciuni puternice pentru liniște în familie sau pentru momentele în care ne aflăm în situații dificile. Iată care este cea mai puternică rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic, tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!“