De lasatul secului, crestinii isi incarca mesele cu cele mai alese bucate, pentru a se infrupta pentru ultima oara din bunatatile pe care le vor mai gusta abia de Craciun.
Ce nu trebuie sa faci de lasatul secului
Lasatul secului este celebrata diferit in colturile tarii. Exista traditii si obiceiuri diferite in functie de zona tarii din care provenim.
Acest obicei se presupune ca ar tine pasarile departe de ogoarele oamenilor si ca anul urmator va fi unul imbelsugat. De asemenea, la masa se invita toata rudele, inclusiv nasii si finii. Dar invitatii nu trebuie sa vina cu mana goala, ci sa aduca ''o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin''.
Mare atentie! Ce sa nu faca femeile de lasatul secului
Lasatul Secului este o sarbatoare extrem de importanta pentru romani si oamenii trebuie sa respecte anumite obiceiuri pentru a aduce sanatate si belsug in casa. Femeile nu au voie sa coasa sau sa toarca, pentru a nu aduce boli si rele asupra familiei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
De asemenea, se fac turte care se dau de pomana pentru cei care nu mai sunt printre noi.
In Ardeal, un obicei spuna ca gospodinele sa spele foarte, foarte bine toate vasele in care s-au gatit mancaruri ''de dulce'' pentru a nu le ''spurca'' pe cele de post din urmatoarele 40 de zile.
În Muntenia şi Dobrogea se tine cont de datina „baterea alviţei”.
”Baterea alviţei este o datină care se face totdeauna în ziua de Lăsatul secului şi care e uzitată mai cu seamă între copiii din Muntenia. Leagă o sfoară de o grindă, în dreptul mesei sau în alt loc undeva; de capătul sforii leagă un cocoloş bun de alviţă, şi apoi toţi copiii stau roată de jur împrejurul mesei cu gurile căscate ca să poată prinde cocoloşul de alviţă. Unul poartă sfoara de jur împrejur pe la toţi şi, când se apropie boţul de alviţă pe la gurile lor, ei se răpăd asupra lui ca să-l prindă, căci care-l prinde a lui este toată alviţa aceea”.