Telefonul mobil a devenit un obiect indispensabil pentru majoritatea oamenilor din întreaga lume. Acest dispozitiv a început, datorită evoluției sale în materie de tehnologie, să înlocuiască alte aparate electronice precum aparatul foto, camera video, ceasul analog sau calculatorul, făcând utilizatorii acestor dispozitive să renunțe aproape în totalitate la utilizarea lor.
Chiar dacă noile modele de telefoane au devenit din ce în ce mai performante, este bine de știut faptul că acestea nu sunt indestructibile.
Temperaturile scăzute de afară nu au un efect nefavorabil doar asupra corpului uman, ci și a smartphone-urilor. Aceste device-uri sunt sensibile la frig, ceea ce face procesul de îngrijire al acestora puțin mai complicat iarna, în comparație cu sezonul cald. Iată ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți în legătură cu telefonul tău în sezonul rece:
Cea mai mare greșeală pe care o faci cu telefonul tău în sezonul rece
Cele mai multe persoane își iau telefonul aproape oriunde merg, indiferent de condițiile la care supun device-ul în acest mod. Astfel, de multe ori vedem persoane cu telefoanele personale la baie, la ski sau la piscină, dispozitivul electronic devenind o parte importantă a vieții oamenilor.
Citeste si: Anunț pentru toți românii: Ce telefoane nu vor mai funcționa începând cu anul 2022
Chiar dacă nu pare, telefoanele mobile sunt extraordinar de sensibile la temperaturile reduse, făcând bateria acestora să scadă mult mai repede iarna, în comparație cu alte anotimpuri. Astfel, cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când te întorci acasă în sezonul rece este să îți pui telefonul mobil la încărcat imediat cum ajungi în locuință, fără a-l lăsa puțin să se încălzească.
Bateria telefoanelor mobile funcționează pe bază de litiu-ion, ceea ce face această componentă extrem de sensibilă la frigul de afară. Dacă temperatura telefonul tău scade sub 0 grade Celsius, din cauza menținerii acestuia pentru perioade mai lungi de timp în ger, nu îți încărca telefonul imediat ce ajungi în propria locuință.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În cazul în care folosești încărcătorul de telefon atunci când dispozitivul are o temperatură redusă există șanse extrem de mari ca sistemul de încărcare al acestuia să se strice iremediabil în foarte scurt timp. Astfel, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să lași puțin device-ul într-o încăpere încălzită cu scopul de a-l aduce pe acesta la o temperatură normală, evitând astfel defectarea completă a bateriei.
Citeste si: Cum reduci factura la curentul electric. Un obiect din casă trebuie scos din priză pe timpul nopții
Cu toate acestea, este de reținut faptul că defectarea imediată a dispozitivului electronic are loc numai dacă acesta are o temperatură sub 0 grade Celsius. În cazul în care media temperaturii sale depășește această limită a înghețului, telefonul poate fi încărcat fără a risca defectarea sa. Totuși, specialiștii în domeniu recomandă aducerea telefonului la o temperatură mai ridicată de 0 grade înainte de a-l pune la încărcat pentru a crește speranța de viață a acestuia.
Cum funcționează bateria telefonului
Telefoanele mobile funcționează în prezent cu ajutorul unei baterii pe bază de litiu-ion. Aceasta are două părți importante în construcția sa, anodul și catodul, care joacă rolul unor bureți pentru ionii de litiu. În timpul utilizării bateriei, litiul face trecerea din anod la catod, iar atunci când telefonul rămâne fără baterie, ionii rămân în catod până la următoarea alimentare a device-ului.
Prin procesul de încărcare, traseul litiului este asemănător cu cel de descărcare, însă direcția de trecere a acestuia între catod și anod este complet inversă. Astfel, atunci când aproape tot litiul ajunge în anod, bateria s-a încărcat suficient, iar telefonul poate fi scos din priză.
În cazul temperaturilor sub 0 grade Celsius, litiul nu se mai depozitează în anod, ci îl acoperă pe acesta. În mod normal, dimensiunea anodului se mărește în timpul procesului de încărcare, dar în cazul utilizării la temperaturi extreme, din cauza acoperirii complete a anodului, litiul forțează drumul în interior.
În mod normal, încărcarea unui telefon la temperaturi sub 0 grade Celsius duce la defectarea subită a bateriei, însă, în anumite cazuri extreme, procesul poate avea un efect mai grav, și anume producerea unui incendiu sau a unei mici explozii.
Sursă: playtech.ro