Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva? Tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ții cont pe 14 octombrie

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 03 aug 2022, 21:40

Iată ce tradiții și superstiții se leagă de sărbătoarea Sfintei Parascheva 

Sursa: Captură YouTube

Pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, oamenii obișnuiesc să țină cont de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva, dar și ce tradiții trebuie respectate pentru a avea parte de sănătate și prosperitate.

Sfânta Prascheva este sărbătorită pe data de 14 octombrie, acesta fiind una dintre cele mai importante sărbători ale lunii, dar și ale anului. Iată ce trebuie să faci și ce nu de Sfânta Parascheva. Află ce tradiții, superstiții și obiceiuri s-au transmis de-a lungul timpului.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfânta Parascheva. Ce trebuie să faci pe 14 octombrie?

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe 14 octombrie, atunci când este sărbătorită Sfânta Parascheva. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii luau această sărbătoare drept reper pentru a afla

cum va fi vremea în perioada următoare. Astfel, o tradiție veche legată de sărbătoarea Sfintei Parascheva spune că dacă ziua de 14 octombrie va fi una ploioasă, atunci iarna va veni mult mai repede. În plus, ciobanii se uită cu atenție la felul în care dorm oile, iar dacă acestea sunt îngrămădite, atunci înseamnă că iarna va fi una grea, în timp ce dacă oile sunt răsfirate, iarna va fi blândă și nu le va pune probleme gospodarilor.

Ce trebuie să faci pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, dacă vrei să îți meargă bine? Potrivit unei tradiții vechi de sute de ani, oamenii obișnuiau să aprindă focuri mari în această zi de sărbătoare. Se credea că cei care făceau acest lucru erau protejați de spiritele rele și de boală întregul an. 

De Sfânta Parascheva se spune că este bine ca oamenii să dea de pomană alimente pentru sufletul celor adormiți.

Astfel, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, credincioșii obișnuiesc să ducă la biserică diferite alimente pe care preotul le sfințește, iar apoi acestea sunt date de pomană. Se spune că cei care vor da de pomană în această zi vor avea parte de sărbători frumoase și de mult belșug în tot restul anului.

Citeste si: Luna octombrie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în octombrie dacă vrei să îți meargă bine?

Sfânta Parascheva 2021. Ce nu trebuie să faci pe 14 octombrie?

Sfânta Parascheva este sărbătorită de credincioși pe data de 14 octombrie și cum în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie, în această zi sunt interzise anumite activități. Iată ce nu trebuie să faci pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru că este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, de Sfânta Parascheva nu se muncește. Superstiția spune că cei care lucrează în această zi pot avea parte de necazuri și supărări și că vor atrage energiile negative.

O altă superstiție spune că în ziua de Sfânta Parascheva, oamenii nu ar trebui să facă focul în sobă, iar cei care fac acest lucru riscă să se îmbolnăvescă.

Tot pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, se spune că femeile necăsătorite nu au voie să coasă sau să croșeteze. Se crede că cele care fac aceste lucruri pot ajunge să nu se mai căsătorească niciodată.

De Sfânta Parascheva există o superstiție care spune că oamenii ar trebui să fie darnici și să nu se zgârcească. Despre zgârciți se spune că vor avea foarte multe pierderi.

Se spune că în ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva, credincioșii nu ar trebui să mănânce nimic până la ora 12:00. Tradiția spune că cei care reușesc să țină post negru până în momentul în care se termină slujba în biserică vor avea parte de sănătate. 

Citeste si: Reguli pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva la Iași și ce reguli trebuie să respecte credincioșii?