Ce nu trebuie să faci sub nicio formă dacă te întâlnești cu ursul în pădure. Regula de bază pe care trebuie să o respecți

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 10 iul 2024, 21:00

De ce nu este bine să hrănim un urs, atunci când îl întâlnim 

Sursa: PixaBay

Mulți dintre cei care se aventurează în munți uită de cel mai important aspect: posibila întâlnire cu ursul. Iată câteva dintre regulile de care trebuie să ținem cont atunci când dăm nas în nas cu animalul.

Una din cele mai importante reguli atunci când avem de a face cu un urs este să nu îl hrănim, deoarece oferirea de hrană îl poate încuraja să se apropie de oameni în viitor, ceea ce poate reprezenta un real pericol pentru toată lumea. 

Citește și: Mătușa tinerei ucise de urs, devastată de cele întâmplate: „O așteptam să vină vara asta. E o tragedie” Maria Diana avea un job, un iubit și toată viața înainte

Regulile pe care trebuie să le respecți atunci când te întâlnești cu ursul 

Cel mai important este să eviți din start un traseu care ar putea fi invadat de urși. Dacă totuși nu ții cont de acest aspect și riști, e bine să ai în vedere următoarele reguli. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

Conform RTV, dacă te întâlnești cu un urs în pădure, este important să eviți următoarele acțiuni pentru a fi în siguranță:

  1. Nu fugi: Ursul poate percepe fuga ca un comportament de pradă și poate decide să te urmărească. De asemenea, urșii pot alerga foarte repede, mai repede decât oamenii.

  2. Nu țipa: Strigătele puternice sau zgomotele bruște pot speria ursul și îl pot face să devină agresiv.

    Ce poți face e să fluieri. Este recomandat ca, în drumețiile pe munte, turiștii să poarte la gât câte un fluier, preventiv. 

  3. Nu te apropia de urs: Chiar dacă pare calm sau neinteresat, aproprierea de urs este extrem de periculoasă. Respectă-i spațiul.

  4. Nu te întoarce cu spatele: Este mai sigur să te retragi încet, cu fața spre urs, menținând contactul vizual fără a privi direct în ochii lui, deoarece acest lucru poate fi interpretat ca o provocare.

  5. Nu faci mișcări bruște: Mișcările bruște pot speria ursul și îl pot face să reacționeze agresiv.

  6. Nu hrăni ursul: Oferirea de hrană unui urs îl poate încuraja să se apropie de oameni în viitor, ceea ce este periculos pentru toată lumea.

  7. Nu te urca într-un copac: Deși poate părea o opțiune bună, urșii sunt foarte buni cățărători.

    Dacă totuși o faci, urcă-te cât mai sus și sună imediat la 112. Dacă ai noroc, ursul ar putea fi prea leneș să mai urce după tine.

Citește și: Tânăra a fost ucisă de urs în timp ce cerea ajutor la 112! Salvatorii montani sunt șocați de tragedie: „A fost ceva groaznic! Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”

Dacă te întâlnești cu un astfel de animal, încearcă să te îndepărtezi încet și calm, fără să faci zgomote puternice. Dacă ursul se apropie, încearcă să pari mai mare decât ești, ridicând mâinile sau desfăcând o jachetă, dar fără a-l provoca.

Dacă ursul atacă, folosește un spray cu piper destinat urșilor, dacă ai unul la dispoziție. În caz de atac real, protejează-ți capul și gâtul și prefă-te mort, rămânând nemișcat până când ursul pleacă.

Maria Diana a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici

O tânără a fost ucisă marți după amiază de un urs, în timp ce mergea cu prietenii pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. 

Tânăra a murit sub ochii înfricoșați ai iubitului ei, care a sunat imediat la 112. Din păcate, salvatorii nu au putut decât să constate decesul fetei, în urma rănilor grave suferite.