Ce nu trebuie să-ți lipsească de Sf Vasile 2023. Sunt simbol al belșugului și al vieții împlinite  

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 29 dec 2022, 12:14

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare

Sursa: PixaBay

Ce nu trebuie să-ți lipsească de Sfântul Vasile 2023, sărbătorit în prima zi din noul an. Potrivit tradiției populare, sunt simbol al belșugului și al vieții împlinite.

Sfântul Vasile 2023  este sărbătorit duminică, în prima zi a noului an. Ocrotitorul sărmanilor și păzitor de duhuri rele, Sf Vasile cel Mare deschide calendarul sărbătorilor creștine. Ce nu trebuie să-ți lipsească de Sf Vasile 2023, dar și ce obiceiuri și tradiții  populare sunt legate de prima zi a Anului Nou. 

Citește și: Ce trebuie să faci în ziua de Sfântul Vasile 2023. Vei fii sănătos și ferit de rele tot anul

Ce nu trebuie să-ți lipsească de Sf Vasile 2023 

Sfântul Vasile cel Mare   este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. 

Sfântul Vasile cel Mare a orânduit viața monahală și a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale, în ajutorul celor săraci și neputincioși, îndemnând pe cei înstăriți să folosească averile lor, ajutând pe cei lipsiți.

Ocrotitor al sărmanilor și păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din an, atunci când tradiția populară spune că e bine să ținem cont de câteva obiceiuri și superstiții menite să atragă norocul și belșugul în anul care abia sosește. 

Pentru atragerea norocului, se consideră că este bine să avem struguri şi smochine de Sf Vasile 2023, simbol al belșugului și al vieții împlinite. 

O altă superstiţie legată de belşug pentru Sf Vasile 2023 spune că este bine ca prima persoana care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare. 

Citește și: Horoscop Chinezesc 2023. Zodiile cărora Anul Iepurelui de Apă le așterne calea spre împlinire și succes

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sf Vasile 2023. Obiceiuri pentru sănătate și noroc 

Pentru a fi curat și sănătos tot anul, în dimineața zilei Sf Vasile, spală-te pe față și șterge-te cu un prosop curat în care ai pus în prealabil un ban sau un obiect de aur sau argint.  

Dacă dai de pomană și faci fapte bune în această zi, Sfântul Vasile își va întoarce fața către tine și vei avea noroc. 

Dacă prima persoană care intră în casă în ziua de Sf Vasile este bărbat, vei avea un an cu noroc. 

Se zice că este bine să bei mult vin de Sfântul Vasile, pentru că vei avea sânge în obraz tot timpul anului. 

Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului. 

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. 

Noroc și belșug în Anul Nou 2023

Potrivit tradiţiilor româneşti, mersul cu Capra, cât şi primirea urătorilor în fiecare casă de creştini aduc noroc şi belşug în gospodărie în   Anul Nou 2023, fiind totodată un obicei important şi pentru agricultorii care considerau Jocul Caprei o chemare a forţei divine pentru atragerea roadelor bogate.

Animal de cult, în vechime, capra a fost asociată cultului fertilităţii. Actul ritual al acestui joc simbolizează înmormântarea anului vechi şi renaşterea anului nou. 

Revelionul  "nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, şi a timpului calendaristic cu care se confundă, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie", scria prof. univ. dr. Ion Ghinoiu în volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti". 

Potrivit tradiţiei populare, la miezul nopţii dintre ani uşa casei trebuie să fie deschisă, pentru a-i face loc anului vechi să iasă şi Anului Nou să intre. Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana să poarte o haină nouă şi ceva roşu, dar şi să aibă în buzunar nişte bani. 

Sursă: agerpres.ro; news.ro

 

Taguri: