Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Crăciun și Anul Nou. E semn de mare noroc și prosperitate

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 dec 2022, 13:59

Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Crăciun și Anul Nou

Sursa: PixaBay

Ce nu trebuie să-și lipsească din casă de Crăciun 2022 și de Anul Nou. Potrivit tradiției, este un simbol al norocului și al prosperității.

Perioadă încărcată de magie și de emoție, sărbătorile de iarnă sunt de asemenea un bun prilej de a ne îndrepta atenția asupra tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun și de Anul Nou. Pe lângă împodobirea bradului, decorarea casei și pregătirea celor mai gustoase rețete, de sărbători nu trebuie să lipsească un simbol important al Crăciunului, considerat semn de mare noroc și prosperitate. Ce nu trebuie să-și lipsească din casă de Crăciun 2022 și de Anul Nou?

Citește și: Ce nu trebuie să îți lipsească în noaptea de Revelion 2023. Prevestește bogăția și ține la distanță necazul și dezamăgirea

Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Crăciun și Anul Nou 

Crăciunița, sau Floarea Nopții Sfinte, nu trebuie să lipsească din casă de Crăciun și de Anul Nou, potrivit tradiției.

Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Isus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe, puritatea lui. 

Se spune că cel care va avea o Crăciuniță în casă va avea parte nu doar de sărbători liniștite, ci și de un An Nou cu noroc, belșug și prosperitate. 

O legendă spune că o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea nici un cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun, era foarte tristă. Prietenul ei Pedro, a încercat să o înveselească spunându-i: ”Sunt sigur că Iisus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atâta timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.

Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat rușinată în biserică.

În drum spre altar și-a amintit ce i-a spus prietenul ei și a început să se simtă mai bine. Astfel, a îngenunchiat și a pus buchetul lângă scena Nașterii Domnului.

Citește și: Horoscop Chinezesc 2023. Zodiile cărora Anul Iepurelui de Apă le așterne calea spre împlinire și succes

Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii.

Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de ”Flores de Noche Buena”( Floarea Nopții Sfinte, Crăciunița), scrie viata-perfecta.ro

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Horoscop chinezesc IANUARIE 2023: Zodiile care se bucură de câștiguri financiare. Încep Anul Iepurelui de Apă cu un mare succes

Tradiții și obiceiuri pentru noroc și prosperitate în Anul Nou 2023 

Potrivit tradiţiilor româneşti, mersul cu Capra, cât şi primirea urătorilor în fiecare casă de creştini aduc noroc şi belşug în gospodărie în Anul Nou 2023, fiind totodată un obicei important şi pentru agricultorii care considerau Jocul Caprei o chemare a forţei divine pentru atragerea roadelor bogate.

Animal de cult, în vechime, capra a fost asociată cultului fertilităţii. Actul ritual al acestui joc simbolizează înmormântarea anului vechi şi renaşterea anului nou. 

În noaptea dintre ani, se spune că este bine să avem bani în buzunar, dar şi că nu este bine să dăm bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, ca să nu rămânem fără bani tot anul ce vine. În unele zone ale ţării, femeile coc o pâine în care ascund bani, iar cel care găseşte monedele va avea noroc de bani tot anul.

Pentru atragerea norocului, se consideră că este bine să avem vâsc pe masă, în noaptea de Anul Nou, dar şi struguri şi smochine, pentru belşug. 

O altă superstiţie legată de belşug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoana care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.

În noaptea dintre ani se spune că este bine să purtăm ceva roşu, iar pe 1 ianuarie să avem haine noi, pentru noroc.

Din bătrâni se ştie că nu e bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte ca acesta să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion.

Sursă:  news.ro

 

 

Taguri: