Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ioan Botezătorul. Spune-le „La mulți ani”

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 06 ian 2024, 14:21

Cum se sarbatoreste de Sfantul Ion

Sursa: digi 24

Pe data de 7 ianuarie, atunci când creștinii sărbătoresc Sfântul Ioan Botezătorul, în jur de două milioane de locuitori din România, care au fost înzestrați cu acest nume, își sărbătoresc onomastica. Această zi dedicată Sfântului Ioan semnifică încheierea perioadei festive a iernii.

În conformitate cu calendarul ortodox pentru anul 2024, Sfântul Ioan este sărbătorit în a doua zi de după Bobotează, o zi deosebită în care este marcat botezul lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Un număr impresionant de peste două milioane de cetățeni români, dintre care aproximativ 650.000 sunt femei și peste 1,3 milioane sunt bărbați, își sărbătoresc onomastica prin purtarea numelui Sfântului Ioan Botezătorul.

Printre cele mai frecvente nume se numără Ioan, Ion, Ioana și Ionela, însă există și variante derivate ale acestora care contribuie la diversitatea numelor purtate cu această ocazie festivă.

Citește și: Când este Boboteaza în Calendarul Ortodox 2024? Tradiții și obiceiuri românești pentru această zi Sfântă

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ioan Botezătorul

Ioan

Ion

Ionuț

Ioana

Ionela

Oana

Nelu

Ivan

Jana

Ionuța

Nela

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Onuța

Ionelia

Jan

Semnificația numelui Ioan

Denumirile Ion, Ioan și Ioana au o rădăcină comună și reprezintă variantele românești ale unuia dintre cele mai întâlnite nume creștine, având diverse forme în majoritatea limbilor. Aceste nume au o istorie bogată și o semnificație profundă în contextul cultural și religios.

Numele are o origine ebraică, derivând din combinarea cuvintelor "Jahve" (care semnifică Dumnezeu, utilizând forma sa abreviată "Jo") și "hanan" (care înseamnă a avea milă).

Această denumire poartă în sine o semnificație profundă, reprezentând compasiunea și mila în contextul închinării la Dumnezeu.

Denumirea inițială reprezintă o expresie de recunoștință către o divinitate pentru posibilitatea nașterii unui copil, derivând astfel semnificația profundă a numelui ca fiind un „dar de la Dumnezeu". Această conotație reflectă recunoașterea și aprecierea pentru darul vieții, având originile sale într-o conexiune spirituală și într-un sentiment de recunoștință față de divinitate.

Urări de Sfântul Ion

„De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ţi le pui. La mulţi ani, Ioane!”

„Mă bucur că exiști în viața mea și mă bucur că Sfântul Ion, al cărui nume îl porți, mi te-a dăruit pentru a mă bucura de prietenia ta sinceră și necondiționată”

„Îți urez «La mulți ani», pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Ion pe care îl reprezinți să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară”

„Fie ca Sfântul Ion să îţi călăuzească paşii spre fericire şi împliniri. La mulți ani!”

Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Ion

Sărbătoarea zilei de Sfântul Ion, popular cunoscută sub denumirea de "Sânt-Ion", marchează în mod tradițional încheierea ciclului de sărbători de iarnă, care începe odată cu celebrarea Sfântului Nicolae. De asemenea, această sărbătoare este recunoscută și sub denumirile de "Înaintemergătorul Domnului" sau "Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul".

Prin aceste titluri, evenimentul capătă o semnificație suplimentară, subliniind importanța Sfântului Ioan Botezătorul în contextul spiritual și tradițional al calendarului creștin.

Circulă vestea că în dimineața sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de Sfântul Ion, este de o importanță deosebită ca fiecare individ să se stropesască cu agheasmă proaspătă. Acest obicei ancestral este considerat a fi o măsură de protecție împotriva bolilor pe parcursul întregului an.

Potrivit tradiției populare transmise din generație în generație, se afirmă că după sărbătoarea Sfântului Ion, gerul cedează locul, marcând începutul unei perioade în care frigul se domolește, iar temperaturile încep să înregistreze creșteri semnificative.

Se spune că ziua respectivă este considerată un moment al fericirii, iar cei care nu se bucură în această zi sunt susceptibili să trăiască tristezile pe tot parcursul anului. Cei ce sărbătoresc acest eveniment își exprimă speranța că locuințele lor vor fi păzite de pericolele incendiilor, iar animalele domestice vor fi protejate de amenințările provenite de la fiarele sălbatice.

Citește și: Horoscopul anului 2024 pentru zodia Leu: Se anunță o avalanșă de noroc pentru acești nativi

 


Episodul 11 al serialului turcesc „Tablou de familie” este difuzat la Kanal D joi, 11 iulie 2024. Serialul mai poate fi urmări și online, live pe kanald.ro.