Ce nume se sărbătoresc de Sf. Nicolae 2023? Spune-le La mulți ani

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 05 dec 2023, 14:09

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Nicolae 2023?

Sursa: libertatea

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, sărbătorită cu fast pe data de 6 decembrie, constituie una dintre cele mai semnificative evenimente din luna decembrie, conform calendarului ortodox pentru anul 2020.

În cadrul acestei sărbători, este deosebit de interesant să descoperi numele care sunt onorate în mod special în această zi și să înțelegi către cine ar trebui să îndreptăm urările noastre sincere de "La mulți ani".

Mai mult de 750.000 de cetățeni români își celebrează onomastica în această perioadă, majoritatea având numele Nicolae sau Nicoleta. Cu toate acestea, există și alte denumiri derivate care sunt sărbătorite în mod special în ziua de duminică, 6 decembrie.

Citește și: Sf. Nicolae 2023: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae

Nicolae; 

Niculai sau Neculai;

Nicuşor; 

Niculae;

Nicu;

Nicolaie; 

Niculaie; 

Nicola Nicoleta;

Niculina sau Nicolina;

Niculiţa sau Neculiţa;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nicole sau Nikole;

Nicola sau Nikola;

 Neculina sau Necolina

Iată câțiva artiști și personalități remarcabile care sărbătoresc ziua numelui lor în onomastica Sfântului Nicolae: Nicole Cherry, cunoscută și sub numele de Nicoleta Cherry, Nicoleta Nucă, Nico sau Nicoleta Matei, Nicola, Chef Nicolai Tand, Pepe, pe numele său complet Ionuț Nicolae Pascu, Niculina Stoican, Nicoleta Luciu și Nicolae Furdui Iancu.

Aceste personalități și-au ales să sărbătorească în mod special acest moment deosebit în calendarul ortodox, aducând bucurie și culoare numelui lor asociat cu Sfântul Nicolae.

Ce semnifică acest nume

Denominarea "Nicolae" are origini în limba greacă, derivând din numele Nikolaos, o compoziție alcătuită din cuvintele "nike" (victorie) și "laos" (popor). Această etimologie subliniază semnificația profundă a numelui Nicolae ca fiind "învingătorul oamenilor/poporului". Într-o evoluție lexicală, denumirea sa poartă în ea echoul biruinței și susținerea poporului.

Sfântul Nicolae, figura venerată în tradiția creștină, a devenit cunoscut în mod oficial ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. Nașterea sa s-a petrecut în jurul anului 280, în cadrul unei familii înstărite din localitatea Patara, situată în provincia Lichia, regiunea asiatică a Turciei actuale. Prin acest context istoric și geografic, Sfântul Nicolae își începe parcursul luminos și altruist, marcând destinul său în paginile istoriei și spiritualității creștine.

Se spune că Sfântul Nicolae a intervenit în mod miraculos pentru a salva trei surori extrem de sărace de la o viață de prostituție. Tatăl acestora fusese deja cuprins de gânduri necurate și intenționa să le împingă pe fete către o cale imorală, însă Sfântul Nicolae a intervenit providențial. El a aruncat punguțe pline cu bani în camerele fetelor, oferindu-le astfel șansa de a scăpa de această situație precară.

Caracterul anonim al acestor acte de caritate și ajutor neașteptat din partea Sfântului Nicolae a fost sursa de inspirație pentru mulți oameni. Acest eveniment a marcat începutul tradiției de a oferi daruri de Sfântul Nicolae, reflectând generozitatea și compasiunea pe care Sfântul le-a arătat în mod neașteptat și discret.

Citește și: Începe Postul Crăciunului 2023: Lista completă a zilelor cu dezlegare la pește

Mesaje de la mulți ani de Sfântul Nicolae

„Sper ca Moş Nicolae să-ţi umple ghetuţele cu tot ceea ce ţi-ai dorit”!

„La mulți ani, Nicolae… în viață să te împiedici de un bolovan de NOROC, să calci într-o baltă de FERICIRE, să te stropești din cap până în picioare cu IUBIRE și să fii SĂNĂTOS!”

„Moş Nicolae a venit la mine cu dragoste şi speranţă. Eu nu sufăr dacă nu vine încărcat cu daruri pentru cizmuliţele mele. Sunt norocoasă doar să ştiu că el există şi că îmi face familia fericita. Asa ca l-am trimis aseară pe Moş la ţine, să-ţi sufle în ureche fericirea.”