Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva la data de 14 octombrie 2023?

Author: Bianca Vidoi

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Sursa: Facebook Cuvioasa Parascheva de la Iași

Sfânta Cuvioasă Paraschiva este sărbătorită anual la data de 14 octombrie 2023, iar românii ce îi poartă numele își celebrează onomastica.

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, iar moaștele acesteia au fost ținute la Catedrala Mitropolitană din Iași de peste 250 de ani. Iată ce nume își celebrează onomastica la data de 14 octombrie 2023.

Citește și: Puterea rugăciunii Sfintei Parascheva de la Iași 2023: De ce ar trebui să citim rugăciunea și pentru ce este bine să o rostim?

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită la data de 14 octombrie și este o sărbătoare importantă pentru credincioși, românii ce îi poartă numele sau derivate ale acestuia își celebrează onomastica în această zi sfântă. Numele „Parascheva” are o însemnătate aparte, provenind de la grecescul „paraskeve” care înseamnă vineri.

Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Vineri, deoarece se spune că aceasta ținea post negru  vineri, în ziua răstignirii Mântuitorului, iar tradiția spune că aceasta s-ar fi născut tot în această zi.

Sfânta Parascheva s-a născut pe teritoriul Turciei de astăzi, iar aceasta a fost crescută într-o familie religioasă, cuvântul Domnului fiind alături de ea încă de la o vârstă fragedă. La 18 ani aceasta și-a dorit să se retragă în pustietate și să urmeze cuvântul Domnului, însă un înger a apărut și i-a spus să se întoarcă acasă, unde a construit un centru pentru copii săraci. 

Tânăra s-a stins din viață la vârsta de 27 de ani, la data de 14 octombrie, fiind prăznuită în această zi sfântă.

Toți românii ce îi poartă numele sau derivate ale acestuia, precum Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, își celebrează onomastica la această dată.

Citește și: Ce sărbătoare este pe 3 octombrie în Calendarul Ortodox? Rugăciune la vreme de necazuri, ispite și grele încercări

Mesaje pentru sărbătoriții zilei 

Mă bucur că exiști în viața mea și mă bucur că Sfânta Parascheva, al cărui nume îl porți, mi te-a dăruit.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Porți numele unei sfinte și mă închin în fața ta, pentru că ești ca o icoană dragă sufletului meu. Mi-ai fost aproape la greu și la bine, iar acum vreau să îți mulțumesc pentru tot.La mulți ani! Să ai puterea să faci lumea mai bună și să fericești pe toți în jurul tău cu bunătatea ta.

Îți doresc ca Sfânta Parascheva, al cărui nume îl porți, să aibă grijă de tine, să îți călăuzească toți pașii și să îți lumineze calea în viață.
O zi frumoasă este mâine, o zi frumoasă pentru tine. O floare și un La mulți ani foarte mare! Să crești mare și frumoasă și să fii și sănătoasă!

Azi e ziua ta, ziua numelui tău.

Să asculți de prietenii tăi pentru că noi îți dorim numai bine, fericire și să ai parte de toată fericirea din lume.

Îți doresc ca în această zi să îți fie sufletul plin de bucurie și vreau să îți răsplătesc toată dragostea pe care mi-ai arătat-o. La mulți ani!

Să fii mereu așa, blând, bun și drăguț cu toți cei din jurul tău. Ești un prieten de nădejde și un adevărat om. La Mulți Ani Paraschive!

Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori.

La mulţi ani, plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!

La mulți ani, Paraschiva! Îngerii să-ți călăuzească pașii, iar Sfânta să-ți lumineze drumul în viață.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorită Sf. Parascheva? Tradiții și obiceiuri păstrate de către români

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.