Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai apreciați de credincioși, fiind pomenit anual, la data de 23 aprilie. Iată lista completă a numelor ce își celebrează onomastica în această zi sfântă.
Citește și: La mulți ani de Sf. Gheorghe 2023: Mesaje, urări și felicitări
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe?
Sfântul Mucenic Gheorghe este celebrat la data de 23 aprilie, iar în această zi sfântă, persoanele ce îi poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate ale acestuia, își vor sărbători onomastica. În România, aproximativ un milion de persoane își celebrează ziua de nume, peste 740.000 dintre aceștia sunt bărbați, ce poartă adesea numele Gheorghe sau Ghiorghe.
Cele mai populare nume de femei ce își celebrează onomastica de Sfântul Gheorghe se numără Georgeta, peste 135.000
Iată lista completă a numelor ce se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- Gelu
- Geluța
- Geluțu
- Geo
- George
- Georgel
- Georgeta
- Georgi
- Georgiana
- Geta
- Gheorghieș
- Gheorghina
- Gheorghița
- Gherghina
- Ghiorghe
- Ghiorghița
- Gica
- Gina
Citește și: Moșii de vară 2023: Când se face pomenirea morților?
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe
În legendele populare, Sfântul Gheorghe este cunoscut și sub numele de SânGeorge sau Sângeorz, adică patronul naturii înverzite și al vitelor și oilor. Sfântul Mucenic Gheorghe este celebrat la data de 23 aprilie, în fiecare an, iar credincioșii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri specifice acestei zile sfinte.
De Sfântul Gheorghe, oamenii trebuie să își împodobească locuința cu multe plante ce vor semnifica nașterea naturii, iar în funcție de zona țării, acestea sunt diferite.
O veche tradiție spune că oamenii ce fac baie într-o apă curgătoare, înainte de răsăritul soarelui, vor avea noroc tot anul și vor fi feriți de spiritele rele.
Gunoiul adunat în această zi sfântă trebuie pus la rădăcina pomilor pentru a rodi cu spor. Fetele ce își doresc să se căsătorească trebuie ca în această zi să se uite într-o găleată cu apă la miezul nopții, pentru a își privi ursitul.Urzicatul este o altă tradiție practicată în această zi sfântă. Oamenii ce sunt urzicați de Sfântul Gheorghe vor fi harnici, ageri și sănătoși toată vara. De Sfântul Gheorghe, oamenii obișnuiau să se bată cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.
Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?
Sursa: libertatea.ro