Pe 29 iunie, aproape 500.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care sunt considerați pilonii Bisericii creștine. Această zi de sărbătoare este marcată de rememorarea vieților și martirajului lor, având o semnificație deosebită în tradiția religioasă. Numele celebrate includ Petru, Pavel, Paulina și multe altele, fiecare având o poveste legată de acești sfinți importanți.
Nume sărbătorite de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
În fiecare an, pe 29 iunie, aproape 500.000 de români își serbează onomastica de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 370.000 dintre aceștia sunt bărbați.
Numele sărbătorite de Sfântul Petru și Pavel:
Bărbați: Petru, Petre, Petrică, Petrișor, Petronel, Paul, Pavel
Femei: Paula, Petronela, Petruța, Petrița, Paulina, Paulica, Pătra, Pauliana
Conform Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, din cei 499.657
Bărbați: 376.881
Petru: 134.005
Petre: 68.259
Paul: 77.661
Petrică: 36.112
Pavel: 32.314
Petrișor: 17.725
Petronel: 4.560
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Femei: 122.776
Paula: 47.277
Petronela: 34.973
Petruța: 23.693
Paulina: 15.450
Paulica: 694
Petrița: 310
Pavelina: 306
Pătra: 62
Pauliana: 11
Cine a fost Sfântul Apostol Petru
Sfântul Petru, originar din Betsaida Galileii, a fost fiul lui Iona și fratele mai mare al Sfântului Andrei. Numele său inițial a fost Simon, dar Iisus i-a schimbat numele în Chefa (Petru). El a propovăduit Evanghelia în diverse locuri, inclusiv Ierusalim, Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică și Bitinia. Conform tradiției, Petru a ajuns și la Roma, unde a fondat biserica locală. A fost martirizat prin răstignire cu capul în jos în anul 64 sau 67, pe locul unde se află astăzi Bazilica San Pietro din Vatican.
Cine a fost Sfântul Apostol Pavel
Pavel, cunoscut și ca „apostolul neamurilor”, s-a născut în Tarsul Ciliciei într-o familie de iudei bogați și a primit o educație strălucită sub îndrumarea rabinului Gamaliel. Inițial numit Saul, el a fost un fervent adept al legii mozaice și un persecutor al creștinilor. Pe drumul Damascului, a avut o viziune a lui Hristos și s-a convertit, devenind un mare propovăduitor al creștinismului. A fost decapitat în Roma, la porunca împăratului Nero, în anul 67.
Sfântul Luca, în cartea „Faptele Apostolilor”, evidențiază personalitățile și contribuțiile lor semnificative în răspândirea creștinismului. Petru și Pavel sunt considerați doi stâlpi ai Bisericii creștine, autori de epistole incluse în Noul Testament (Pavel – 14; Petru – 2). Ziua de 29 iunie este marcată ca ziua martirajului lor, conform Sinaxarului și tradiției creștine.
Citește și: Mesaj și urări creștine de Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2024: Ce nu ai voie să faci pe 29 iunie
Astfel, în fiecare an, această zi nu este doar un prilej de a celebra numele sfinților, ci și un moment de reflecție asupra contribuției lor esențiale la fundamentarea și extinderea credinței creștine în lume.