Probabil ai auzit până acum de constatarea amiabilă în cazul unui accident auto. Ce presupun aceasta? Poate fi definită ca o înțelegere între doi șoferi implicați într-un accident, prin care sunt de acord a cui a fost vina și astfel nu mai este nevoie de o vizita la biroul de accidente ușoare. Totuși, există câteva aspecte de care să ții cont înainte de a încheia o constatare amiabilă, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Conform legislației în vigoare, formularul de constatare amiabilă poate fi completat numai în anumite condiții:
● dacă au fost implicate doar două vehicule în accident
● dacă au rezultat doar pagube materiale în urma accidentului
● dacă ambii conducători auto implicați își doresc completarea formularului de constatare amiabilă
● dacă nu au fost produse pagube materiale unor terțe persoane.
Este bine de reținut că întreg procesul de despăgubire, de la anunțat asigurător și până la programarea la service vor cădea în responsabilitatea șoferilor. Nu mai este nevoie de anunțarea Poliției cu privire la accident și este bine de reținut că termenul maxim în care șoferul păgubit poate să transmită formularul către compania de asigurare este de 24 de ore.
Este important să verifici corectitudinea datelor oferite de celălalt șofer, atât date personale, ce pot fi verificate cu ajutorul cărții de identitate, dar și datele referitoare la polița RCA sau talonul mașinii. De aceea, este bine să ai întotdeauna RCA-ul valabil. Dacă nu știi, poți încheia o asigurare RCA online și astfel vei scuti timp.
După ce formularul de constatare amiabilă a fost completat, semnat și verificat, paginile autocopiative trebuie despărțite, iar modificările sunt interzise din acel moment.
Cum trebui completat formularul de constatare amiabilă? Este bine de știut că doar un singur formular trebuie completat în cazul unui accident. Acesta se completează de către ambii șoferi implicați în accident, cu pix și folosind majuscule. Dacă au fost martori la accident și se oferă să depună mărturie în caz de ceva, se pot trece datele acestora în câmpul numărul 5 din formular. De precizat că martorii nu trebuie să fie persoane cunoscute șoferilor implicați (spre exemplu, pasagerii nu pot fi martori). Fiecare șofer va păstra câte o pagină a formularului, care este considerată original.
Ce rubrici include un formular de constatare amiabilă și cum trebuie completat? În partea de sus, se vor trece detalii despre data și locul accidentului. Partea din stânga, albastră, unde este menționat vehicul A este rezervată șoferului vinovat. Partea din dreapta, galben, unde se menționează vehicul B este rezervată șoferului păgubit. Ambii conducători auto vor completa detalii despre polița RCA, despre mașină și își vor menționa datele de identificare. Apoi, se vor oferi detalii despre accident în partea din mijloc a formularului. Partea de jos a formularului este destinată schiței accidentului și este obligatorie. Sub schiță, ambii șoferi trebuie să semneze.
După ce formularul a fost completat, șoferul păgubit îl va depune la compania de asigurări a șoferului care a provocat accidentul, va primi documentul de introducere în reparație a vehiculului și se vor acorda despăgubirile.
Așadar, dacă ești vreodată implicat în accidente ușoare, pentru a scuti timp, poți completa un formular de constatare amiabilă. De asemenea, dacă îți expiră în curând polița RCA, o poți încheia online la Epolite.