Ce pedeapsă riscă un cuplu de români care ar fi încercat să cumpere bebelușul unei refugiate din Ucraina. Metoda prin care și-au însușit noul născut

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 05 feb 2024, 16:05

Un cuplu de români ar fi încercat să cumpere copilul unei refugiate din Ucraina.

Sursa: Pixabay

Un cuplu de români a încercat să profite de situație disperată e unei refugiate din Ucraina. Aceștia sunt cercetați penal, după ce au încercat să o convingă pe femeie să-și vândă bebelușul.

Doi cetățeni români sunt investigați penal în Republica Moldova, întrucât au fost implicați într-o tentativă de achiziționare a unui bebeluș de la o ucraineancă refugiată în țara vecină. Desfășurată sub coordonarea unei intermediare din Ucraina, această tranzacție ilicită a atras atenția autorităților, care au demarat o anchetă pentru a elucida circumstanțele și pentru a lua măsuri în conformitate cu legislația țării și internațională privind traficul de copii.

Un cuplu de români a încercat să cumpere bebelușul unei refugiate din Ucraina

Un grup de persoane din Republica Moldova este cercetat, după ce ar fi exploatat situația dificilă în care se afla o femeie ucraineană, profitând de instabilitatea din țara ei natală și de dificultățile financiare cu care se confrunta.

Cei implicați au persuadat-o pe femeia de 38 de ani să vină în Republica Moldova pentru a da naștere copilului său.

În ultima parte a anului 2022, aceasta a fost adăpostită într-un hotel și supusă presiunii de a renunța la copil, o fetiță. În schimbul acestui act, i s-au oferit diverse bunuri și sume de bani.

Citește și: Patru femei au plănuit să vândă copilul unei ucrainence! Acesta urma să ajungă pe mâinile unor cumpărători din România

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Femeia a adus pe lume copilul într-un spital, dar situația s-a complicat ulterior. Profitând de faptul că nu vorbea limba română, trei femei și un notar au determinat-o să semneze o declarație falsă de paternitate. Astfel, un cumpărător român ar fi devenit legal tatăl nou-născutei. Autoritățile moldovene au intervenit când au aflat despre această încercare de trafic de persoane, împiedicându-i pe cei implicați să scoată copila din țară.

Patru persoane sunt cercetate în acest dosar

Acum, patru persoane se confruntă cu acuzații penale la Chișinău în legătură cu acest caz. În ceea ce privește cuplul de români, rămâne de văzut dacă vor fi judecați în țara lor de origine sau în Republica Moldova. Legislația moldovenească prevede pedepse aspre pentru traficul de copii, între 15 și 20 de ani de închisoare.

„Victima, care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către femeia cu rol de coautor al infracţiunii din acelaşi stat vecin (care circula în Moldova), de comun

acord cu preşedinta de fundaţie din Moldova, care avea rolul de organizator al schemei. Aceasta a sosit în Moldova aproape de jumătatea lunii, pentru a dea curs invitaţiei acestora de facilitare a naşterii în afara războiului. Femeia însărcinată cu vârsta de 38 de ani este mama mai multor copii, în Ucraina, lăsaţi în grija apropiaţilor”, au explicat anchetatorii moldoveni, potrivit News.ro.

Citește și: Ce trebuie să știe părinții care vor să părăsească țara alături de un minor. Noua lege a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Potrivit informațiilor furnizate de anchetatorii de la Chișinău, din grupul infracțional fac parte președinta unei fundații ce pretinde că promovează drepturile copiilor, având un rol dublu de organizator și făptuitor în această operațiune ilegală, o șefă de maternitate și o femeie notar din Republica Moldova, dar și o femeie din Ucraina, care este considerată făptuitor în această rețea de trafic de copii. În final, grupul cuprinde și un cuplu din România, care a fost surprins în tentativa de a cumpăra un copil în cadrul acestei afaceri ilegale.