Doi cetățeni români sunt investigați penal în Republica Moldova, întrucât au fost implicați într-o tentativă de achiziționare a unui bebeluș de la o ucraineancă refugiată în țara vecină. Desfășurată sub coordonarea unei intermediare din Ucraina, această tranzacție ilicită a atras atenția autorităților, care au demarat o anchetă pentru a elucida circumstanțele și pentru a lua măsuri în conformitate cu legislația țării și internațională privind traficul de copii.
Un cuplu de români a încercat să cumpere bebelușul unei refugiate din Ucraina
Un grup de persoane din Republica Moldova este cercetat, după ce ar fi exploatat situația dificilă în care se afla o femeie ucraineană, profitând de instabilitatea din țara ei natală și de dificultățile financiare cu care se confrunta.
Cei implicați au persuadat-o pe femeia de 38 de ani să vină în Republica Moldova pentru a da naștere copilului său.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Femeia a adus pe lume copilul într-un spital, dar situația s-a complicat ulterior. Profitând de faptul că nu vorbea limba română, trei femei și un notar au determinat-o să semneze o declarație falsă de paternitate. Astfel, un cumpărător român ar fi devenit legal tatăl nou-născutei. Autoritățile moldovene au intervenit când au aflat despre această încercare de trafic de persoane, împiedicându-i pe cei implicați să scoată copila din țară.
Patru persoane sunt cercetate în acest dosar
Acum, patru persoane se confruntă cu acuzații penale la Chișinău în legătură cu acest caz. În ceea ce privește cuplul de români, rămâne de văzut dacă vor fi judecați în țara lor de origine sau în Republica Moldova. Legislația moldovenească prevede pedepse aspre pentru traficul de copii, între 15 și 20 de ani de închisoare.
„Victima, care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către femeia cu rol de coautor al infracţiunii din acelaşi stat vecin (care circula în Moldova), de comun
Potrivit informațiilor furnizate de anchetatorii de la Chișinău, din grupul infracțional fac parte președinta unei fundații ce pretinde că promovează drepturile copiilor, având un rol dublu de organizator și făptuitor în această operațiune ilegală, o șefă de maternitate și o femeie notar din Republica Moldova, dar și o femeie din Ucraina, care este considerată făptuitor în această rețea de trafic de copii. În final, grupul cuprinde și un cuplu din România, care a fost surprins în tentativa de a cumpăra un copil în cadrul acestei afaceri ilegale.