Ce penalizări se pot aplica pentru neplata întreținerii la bloc?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 feb 2024, 00:50

Cei care nu vor să plătească întreținerea la bloc riscă o serie de penalizări.

Sursa: Pexels.com

Cei care nu vor să plătească întreținerea la bloc riscă o serie de penalizări. Care sunt acestea?

Penalitățile din lista de întreținere stârnesc de multe ori discuții interminabile în cadrul asociației de proprietari. Ce penalizări li se dau celor care refuză să plătească întreținerea la bloc?

Ce penalizări li se pot aplica proprietarilor de apartamente pentru neplata întreținerii la bloc?

În cazul în care cheltuielile de întreținere nu sunt achitate în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari poate stabili penalități pentru sumele restante, care uneori pot ajunge și la 0,2%, pentru fiecare zi de întârziere.

Astfel, Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor  stabilește, printre altele, că termenul de plată a sumelor datorate asociației de proprietari este de 30 de zile de la data afișării la avizier.

Penalitățile se aplică după alte 30 de zile de la depășirea acestui termen, practic, acestea vor începe să fie calculate după 60 de zile de la data afișării sumelor de plată.

Mai exact, asociația de proprietari   poate stabili   penalități pentru sumele restante de cel mult 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Formularea din textul legii (” [p]enalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% ”) lasă, de fapt, la latitudinea reprezentanților asociației stabilirea exactă procentului aplicat.

Citește și: Vești bune pentru români! Cine sunt cei care vor putea beneficia de 20.000 de lei de la stat începând cu data de 19 mai

Ce se întâmplă cu sumele de bani obținute din penalizări?

Sumele care rezultă din aplicarea penalităților de întârziere intră în fondul de penalități al asociației de proprietari. Acestea urmează să fie folosite, în special, pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, dar și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitare termică sau consolidare. Legea interzice utilizarea lor în alte scopuri.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, administratorul este obligat să notifice în scris proprietarul și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre acestea. După 90 de zile de la afișarea listei cu cheltuielile, președintele asociației de proprietari este cel care are dreptul de a acționa în instanță proprietarul pentru neplată.

Totodată, intră în sarcina asociației de proprietari să ia măsuri pentru recuperarea sumelor neplătite în termenul de trei ani prevăzut de lege, în caz contrar riscând prescrierea datoriilor.

Românii care locuiesc la bloc și nu respectă regulile impuse vor fi sancționați cu 1.500 de lei

Puține persoane cunosc faptul că, atunci când locuiești la bloc ești nevoit să respecți o serie de reguli. Mai exact, românii care stau la bloc sunt nevoiți să respecte un program de ore de liniște. Potrivit legii, rele de liniște la bloc sunt 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.

Programul de liniște poate fi modificat în urma unei decizii a adunării generale a asociației de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13:00 – 16:00. De asemenea, programul de liniște trebuie afișat chiar la intrarea în bloc. Locatarii care nu respectă acest program riscă o amendă, pe loc, de până la 1.500 de lei. Amenda poate crește atunci când persoana respectivă nu se află la prima abatere.

Citește și: Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea accesa programul Casa Verde Fotovoltaice?

Dacă există un vecin care nu respectă programul de liniște, puteți solicita intervenția polițiștilor. Aceștia pot interveni cu aparate care măsoară nivelul zgomotului și pot aplica sancțiunea.

Sursă: avocatnet.ro

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.