Vești bune pentru românii care au muncit mai puțin de 15 ani, însă care au cotizat între 10 și 15 ani la stat. Aceștia vor încasa o pensie minimă, care se va stabili în funcție de stagiul de cotizare realizat și de salariul minim brut.
Ce pensie primesc cei care au muncit mai puțin de 15 ani. Condiția obligatorie pe care trebuie să o îndeplinească
La toate acestea se adaugă 1% din salariul minim brut pe țară în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 și 14 ani. Astfel, pensia românilor va depinde în cea mai mare parte de numărul de ani în care au cotizat la stat.
Așadar, modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat mai mult de 15 ani.
”Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede
De asemenea, în cazul persoanelor care au muncit mai puțin de 10 ani și sunt încadrate cu grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară, așa cum prevede Legea pensiilor.
Pensia de urmaș se menține
Pensia de urmaș se menține, însă vor exista și câteva modificări, va fi introdus ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În situația în care, într-un cuplu de pensionari, unul dintre soți moare, soțul supraviețuitor va primi un ajutor financiar în plus. Acesta va fi în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.
”Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se mai menționeaza în actul normativ.