Decizia pensionării este una dificilă pentru români, fiind nevoiți să se descurce cu mai puțini bani față de perioada în care se aflau în câmpul muncii. Astfel, românii care ies la pensie trebuie să își gestioneze mult mai bine finanțele, pensiile acestora reprezentând doar 48% din salariul câștigat lunar. Iată care ce pensie primesc românii în funcție de salariul avut.
Ce pensie primesc românii în funcție de salariul avut
Românii care decid să se pensioneze sunt puși în fața unei situații dificile, fiind nevoiți să de descurce cu venituri mai mici cu mii de lei față de cele pe care le câștigau în perioada în care lucrau. În România, persoanele care se pensionează primesc o pensie de aproximativ 48% din salariul pe care l-a avut în ultimii ani în care se aflau în câmpul muncii, arată o analiză realizată de euronews.ro.
Astfel, un român care avea salariul de 2.000 de lei va primi o pensie de 960 de lei, adică aproximativ 48% din salariul lunar câștigat în ultimii ani. Persoanele care au avut un salariu de 3.000 de lei se vor bucura de o pensie puțin mai mare, de 1.440 de lei. Un viitor pensionar care a câștigat un salariu de 4.000 de lei va primi o pensie 1.920 de lei.
Pensii de peste 2.000 de lei primesc persoanele care au avut în ultimii ani de muncă salarii care să depășească 5.000 de lei. Cu un salariu de 5.000 de lei, românii care se pensionează vor primi pensii de 2.400 de lei. Persoanele care au un salariu de 6.000 de lei vor primi o pensie lunară de 2.880 de lei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensiile întârzie în luna martie 2025! Care să fie motivul?
În Spania, pensionarii primesc după ce ies din câmpul muncii 77% din salariul pe care l-au câștigat în ultimii ani lucrați, în timp ce în Italia primesc 75%. Grecia este țara care oferă cea mai mare sumă pensionarilor după ce ies din câmpul muncii, mai exact 78%din salariul pe care l-au câștigat în ultimii ani lucrați.
La finalul clasamentului se află Croația, cu 35% din salariul lunar câștigat în ultimii ani, apropiindu-se foarte mul și Lituania, cu 36% și Irlanda, cu 39% din salariul pe care l-au câștigat în ultimii ani lucrați.
Formula de calcul a pensiei în România
Formula de calcul a pensiei în România s-a modificat în luna septembrie a anului 2024, atunci când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, astfel valoarea pensiilor pot fi influențate de punctele de stabilitate primite de fiecare român. Aceste puncte de stabilitate sunt primite de pensionari în funcție de perioada petrecută în câmpul muncii după realizarea stagiului de cotizare contributiv de 25 de ani.
Astfel, pensionarii vor primi 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani, arată pensii-botosani.ro. Punctele de stabilitate le pot aduce pensionarilor între 40 și 81 de lei pe an, potrivit newsweek.ro.
Formula de calcul a pensiei în România se calculează prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul de puncte de adunate. Valoarea punctului de referință este de 81 de lei, iar numărul de puncte adunate reprezintă adunarea dintre punctele de contributivitate, de stabilitate și de perioadele asimilate. Valoarea rezultată se adaugă la valoarea pensiilor.
Mai există și punctele de necontributivitate, care reprezintă perioadele pe care românii le-au petrecut în armată, șomaj, facultate sau concediu de creștere copil. Acestea adaugă 0,25 de puncte pentru fiecare an.