Maria David a lucrat timp de 22 de ani ca asistentă medicală într-un spital public din Italia, iar acum primește o pensie la care mulți români pot doar să viseze. Acum se bucură din plin de viață, fără să ducă grija zilei de mâine. Iată ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia.
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia
Maria David are norocul de a trăi pe picior mare după ce a ieșit la pensie, primind în Italia o pensie de trei ori mai mare față de cea pe care o putea primi în România. Aceasta a decis să plece din România în urmă cu mai bine de 20 de ani, astfel încât să își construiască o viață mai bună. Maria s-a stabilit în Italia, acolo unde a lucrat ca asistentă medicală într-un spital de stat.
Astfel, după 22 de ani de muncă ca asistentă medicală într-un spital de stat din Italia, pe secția de chirurgie cardiovasculară, Maria David primește o pensie de 900 de euro pe lună. Alături de pensia pe care o primește pentru anii munciți în Italia, Maria David primește și o pensie pentru anii munciți în România.
„Mă ajută foarte mult, pentru că oricum e de trei ori mai mare decât pensia din România, pot să îmi permit să fac ce vreau, când vreau, fără stres, fără grija zilei de mâine”,
spune ea, potrivit cancan.ro.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Peste 100.000 de români primesc pensii din alte state ale Uniunii Europene
În situația Mariei David se află și alți aproximativ 100.000 de români, printre care se numără și Zachei Biro. Zachei Biro are 67 de ani, iar după 35 de ani lucrați în România, acesta a decis să plece la muncă în Spania și Austria. Bărbatul primește o pensie de 310 euro pe lună, plus pensia din partea statului român.
În această situație se află și alți aproximativ 100.000 de români care încasează pensii din alte state ale Uniunii Europene. Față de anul 2020, acest număr este de patru ori mai mare. Cei mai mulți români primesc pensii din Germania, Ungaria, Spania, Austria și Italia. Fiecare țară europeană are un alt stagiul de cotigare, însă anii de muncă se cumulează.
„Anul acesta, Casa Județeană de Pensii Maramureș gestionează un numar de 14.700 de dosare comunitare, iar numărul a crescut în medie cu 1.500 de dosare pe an”, spune Ervin Schlesinger, purtător de cuvânt Casa de Pensii Maramureș.