Până anul trecut, vârsta standard de pensionare în România era 65 de ani pentru bărbați, iar pentru pentru femei 63 de ani. Care este vârsta de pensionare începând din 2025, după câți ani de muncă poți ieși la pensie pentru a putea primi o pensie minimă și câți bani ar urma să primească un român după doar 15 ani de activitate în câmpul muncii?
După câți ani de muncă poți ieși la pensie în România?
Noua lege a pensiilor, Legea nr 360/2023, care se aplică din septembrie 2024, prevede că vârsta de standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei. Astfel, conform articolului 52, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege.
Pentru a putea ieși la pensie, înainte de vârsta de 65 de ani, românii sunt obligați să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la lege. Totuși, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru ambele sexe.
De asemenea, persoanele care doresc, pot opta pentru continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 52 de ani pentru femei și 54 de ani pentru bărbați.
Citește și: Care sunt femeile care pot ieși mai devreme la pensie în 2025: Ce condiții sunt obligate să îndeplinească
Cine poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare?
Conform legii, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare.
Reducerea vârstei de pensionare poate fi aplicată pentru anumite cazuri cum ar fi:
- Femeile care are au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025
- Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
- Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcție de gradul de handicap
- cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.
Câți bani ar urma să încaseze un român pentru 15 ani de muncă?
Perioada minimă de contribuție la pensie, în România, este de 15 ani, dar pensia depinde de mai mulți factori: salariul mediu brut, punctajul mediu anual și valoarea punctului de pensie.
Pensia minimă garantată reprezintă o sumă stabilită pentru a asigura un venit minim celor care au atins vârsta de pensionare, dar care au contribuit insuficient pentru a primi o pensie decentă. Astfel, valoarea pensiei poate varia în funcție de punctajul mediu anual obținut în cei 15 ani de muncă și valoarea punctului de pensie stabilită anual de guvern, care determină valoarea finală a pensiei dar și de anii lucrați în străinătate.
Citește și: Legea s-a schimbat! Cine beneficiază de pensia de urmaș și cum se calculează aceasta
Pensia minimă poate fi calculată pe baza punctajului mediu anual, dar și a valorii punctului de pensie, adică pensia brută se obține prin înmulțirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie, iar pensia netă rezultă după aplicarea taxelor.
Iată un exemplu de calcul simplu: dacă, în medie, ai obținut un punctaj anual de 0,5, iar valoarea punctului de pensie stabilită pentru anul respectiv este de 1.785 lei, pensia brută va fi de: 0,5×1.785=892,5 lei.
Cei care și-au întrerupt activitatea sau nu mai lucrează, pot face contribuții voluntare la sistemul de pensii pentru a-ți crește perioada de cotizare.
Pensiile private obligatorii le reprezintă Pilonul I și Pilonul II, iar pentru cei care doresc să completeze pensia de stat, pentru un venit suplimentar pot contribui pentru Pilonul III de pensie.