Ce pensie primește un român după 40 de ani de muncă, față de un pensionar din Germania!

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 28 feb 2024, 14:02

Diferența surprinzătoare dintre pensiile din Germania și România: Seniorii germani, la limita sărăciei, în ciuda veniturilor mai mari

Sursa: Pixabay

Datele oficiale arată o discrepanță semnificativă între pensiile din România și cele din Germania, ridicând întrebări cu privire la echitatea sistemelor de pensii în cele două țări. Chiar și seniorii germani, cu venituri mai mari în comparație cu românii, se confruntă cu probleme financiare considerabile.

Deși seniorii români ieșiți la pensie se confruntă cu o situație financiară dificilă în ziua de azi, se pare că situația stă la fel de prost și în Germania, unde veniturile sunt semnificativ mai mari. 

Ce pensie are un neamț, comparativ cu un român care a muncit peste 40 de ani

Pensiile medii în Germania după 40 de ani de muncă ajung la 1.500

de euro, cu bărbații primind 1.700 de euro și femeile 1.300 de euro. În contrast, pensia medie netă în România este de aproximativ 480 de euro, o diferență de aproximativ 1.000 de euro între cele două țări.

Citește și: Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru pensionarea anticipată 2024: De ce acte au nevoie cei care vor să iasă mai devreme la pensie

Cu toate acestea, chiar și cu venituri mai mari, aproape jumătate dintre pensionarii germani cu vârsta peste 65 de ani se află în pragul sărăciei. 

Pensionarii din Germania, în pragul sărăciei

În timp ce pensionarii din România  se confruntă cu scumpiri la alimente, servicii și medicamente, seniorii germani se plâng că veniturile lor nu acoperă necesitățile esențiale, indiferent de eforturile de a crește pensiile în țara lor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un exemplu dureros al acestei realități este cazul unei pensionare din Regensburg, care, la vârsta de 71 de ani și după 45 de ani de muncă cu normă întreagă, se vede nevoită să apeleze la banca de alimente și ajutor pentru locuințe, având o pensie lunară de

doar 1.220 de euro.

Citește și: Pe ce dată vor intra pensiile pe card în luna martie 2024: Motivul pentru care unii pensionari vor primi banii cu întârziere

Această situație subliniază faptul că, în ciuda veniturilor mai mari, mulți seniori germani se luptă să facă față cheltuielilor zilnice și să își asigure nevoile de bază.

Diferența considerabilă dintre pensiile din Germania și cele din România evidențiază provocările majore cu care se confruntă sistemul de pensii din ambele țări. Îmbunătățirea condițiilor de trai pentru pensionari ar trebui să devină o prioritate, atât în Germania, cât și în România, pentru a asigura o bătrânețe demnă și echitabilă pentru toți cetățenii.

Nu există  pensie minimă legală în Germania. Cu cât venitul tău este mai mare, cu atât contribuțiile legale la pensie sunt mai mari.