Ce pensie primește un român după cinci ani de muncă! Metoda corectă de calcul

Author: Diana Ghita

Câți bani primesc cei care au muncit doar cinci ani

Sursa: Pexels.com

Pensiile românilor vor fi supuse unui proces de recalculare, care se va finaliza până la 1 septembrie 2024. Ulterior, o a doua recalculare va avea loc, iar aceasta îi va viza pe românii care au beneficiat de prime, sporuri sau diverse bonusuri.

O persoană cu doar cinci ani de vechime în muncă primește, în prezent, o pensie de 1.285 de lei, în urma unei creșteri de 180 de lei, aplicate de la 1 ianuarie 2024. Stagiul minim de cotizare necesar este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani. Cei care au contribuit doar 5 ani la sistemul de pensii intră în categoria pensiei minime sociale, o indemnizație oferită de stat oamenilor aflați în situații vulnerabile.

Citește și: Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor

Ce pensie primește un român după cinci ani de muncă

Un pensionar care ar trebui să primească o pensie de 1.000 de lei, beneficiază acum de 1.281 de lei, întrucât diferența de 281 de lei va fi acoperită de statul român.

Casele Teritoriale de Pensii sunt responsabile pentru determinarea indemnizației sociale pentru pensionari. Aceasta va fi calculată ca diferență între cuantumul stabilit prin lege și valoarea pensiei cuvenite, conform Legii nr. 263/2010, în care se vorbește despre sistemul unitar de pensii publice.

Pentru a beneficia de indemnizația socială, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să fie pensionar al sistemului de pensii publice, indiferent de data la care s-a pensionat.
- Pensia cuvenită sau aflată în plată să nu depășească 1.281 de lei.
- Să fie domiciliat în România.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Câți bani au primit cei cu pensii mici la 1 ianuarie 2024
[Sursa: Profimedia]

Punctele de stabilitate se vor adăuga la pensie după recalculare

Pensiile au fost majorate ultima dată pe 1 ianuarie 2024, printr-o indexare de 13,8%, proporțional cu rata inflației din anul precedent. De această majorare au beneficiat, în special, cei care au avut o vechime în muncă de un an, cinci ani sau deloc. Deși au primit doar 180 de lei, pentru pensionarii care se confruntă zilnic cu dificultăți financiare, orice sumă în plus este de mare ajutor.

Prin noua lege a pensiilor, autoritățile urmăresc să încurajeze munca și să recunoască eforturile celor care au cotizat mulți ani. După recalcularea din 1 septembrie, sumele primite de pensionari se vor stabili pe baza punctelor de stabilitate (bonusuri).

Citește și: Pe ce dată urmează să fie livrate pensiile în iulie 2024: Banii vor fi virați prin poștă sau pe card la  termene diferite

Fiecare punct de stabilitate valorează 81 de lei. Astfel, un pensionar cu 35 de ani de muncă poate primi un supliment cu o valoare cuprinsă între 500 și 900 de lei la pensie, doar din punctele de stabilitate.