Ce pensie va avea în 2024 un profesor care a predat 44 de ani, conform noii formule de calcul din Legea pensiilor

Author: Cristina Mocanu

Daniel Baciu a oferit detalii relevante despre modul în care va evolua pensia unui profesor

Sursa: pexels.com

Daniel Baciu a oferit mai multe detalii despre pensia unui profesor care a predat timp de 44 de ani.

Cu adoptarea noii legi a pensiilor în România, perspectiva viitoarei evoluții a pensiilor devine clară. În lumina acestor schimbări, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a oferit detalii relevante despre modul în care va evolua pensia unui profesor care a contribuit timp de 44 de ani la sistemul de pensii. Prin intermediul unor ajustări semnificative și introducerea unor bonusuri esențiale, se conturează o imagine pozitivă a creșterii progresive a pensiilor în baza noii legislații.

Aflați în continuare cum se conturează pe viitor peisajul pensiilor și impactul acestei schimbări asupra viitoarelor venituri ale pensionarilor.

Ce pensie va avea un profesor care a predat timp de 44 de ani?

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a oferit detalii privind evoluția pensiei unui profesor care a cotizat timp de 44 de ani, conform noii legi a pensiilor. Potrivit acestuia, începând cu 2024, pensia unui astfel de profesor va ajunge la 8.216

lei, reprezentând o creștere semnificativă față de nivelul actual.

Conform explicațiilor lui Baciu pentru antena3.ro, un profesor care a contribuit timp de 44 de ani la sistemul de pensii va beneficia de o creștere progresivă a pensiei. De la nivelul actual de 6.563 lei în noiembrie 2023, pensia va fi indexată la 7.471 lei începând cu 1 ianuarie 2024. Ulterior, prin aplicarea noii formule de calcul, se anticipează o creștere semnificativă, aducând pensia la 8.216

lei.

Daniel Baciu a declarat că „Luăm exemplul unui bărbat profesor, stagiu de cotizare 44 de ani și opt luni. De ce am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard. Are 91 de puncte și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471

lei.

Va beneficia de noua formulă de calcul. La cele la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte și după aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei”. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Bonusuri și formula de calcul

Daniel Baciu a evidențiat importanța unui bonus de 10,1 puncte de stabilitate, care se adaugă la cele 91 de puncte pe contributivitate. Acest bonus contribuie la o creștere totală de 25% a pensiei. Baciu a subliniat că aceste bonusuri sunt esențiale pentru evitarea unei scăderi a cuantumului pensiei și reprezintă un principiu universal în noua lege a pensiilor.

Citește și: Situație de excepție la livrarea pensiilor în luna decembrie! Anunț pentru toți pensionarii care așteaptă banii între 1-15 decembrie

Noutăți importante în noua lege a pensiilor

Proiectul de lege a pensiilor aprobat de Guvern aduce o serie de noutăți menite să corecteze inechitățile existente în sistem. Se iau în calcul toate veniturile brute, inclusiv acordul global, al 13-lea salariu și alte sporuri care nu aveau caracter permanent. De asemenea, în funcție de numărul de copii, vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil, cu o reducere maximă de 3,5 ani.

Printre prevederile importante din proiectul de lege se numără egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani până în 2035, obținerea dreptului la pensie după minim 15 ani de contribuții, și majorarea cu 13,8% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, formula de calcul a punctajului anual al asiguratului va beneficia de puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari.

Citește și: Legea pensiilor intră în ”linie dreaptă în Parlament”. Premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la o înțelegere

Astfel, cu noile prevederi, legea pensiilor vizează eliminarea inechităților acumulate în timp în sistem și aduce transparență în calculul pensiilor. Daniel Baciu subliniază importanța noii formule de calcul și asigură pensionarii că nici o pensie nu va scădea. Cu perspectivele de creștere și adaptabilitatea la diverse situații, sistemul de pensii se îndreaptă către o mai mare echitate și sustenabilitate în viitor. Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii și aprobării Parlamentului, reprezentând un pas semnificativ către o reformă benefică pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?