Ce pensie va avea un român după recalcularea din septembrie, dacă a muncit 20 de ani cu carte de muncă

Autor: Laura Macovei

Câți bani primește un pensionar care a lucrat 20 de ani pe carte de muncă

Sursa: PixaBay

În urma recalculării, doar o mică parte dintre pensionari vor observa o majorare semnificativă a veniturilor, în timp ce alții vor primi sume modeste, între 1 și 500 de lei. În jur de 100.000 de pensionari vor primi o majorare de peste 3000 de lei.

Ministrul a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea, însă, în realitate, există categorii de pensionari care nu vor primi niciun ban în plus. În special, cei care au lucrat mai puțin de 25 de ani, chiar dacă au avut grupe de muncă sau au lucrat în condiții deosebite, nu vor primi puncte bonus sau de stabilitate, ceea ce înseamnă că pensiile lor vor rămâne la același nivel.

Citește și: O femeie care avea pensia de 1.900 de lei s-a trezit cu 10.284 de lei, după recalcuare: „M-am speriat” Unde s-a produs eroarea

Cine primește o majorare a pensiei

Pe măsură ce data de 1 septembrie se apropie, mulți pensionari din România așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor, un subiect intens discutat și dezbătut în ultimele luni. Cu toate acestea, vestea mult așteptată nu aduce doar bucurie, ci și îngrijorare, deoarece nu toți seniorii vor beneficia de o creștere semnificativă a veniturilor după recalculare.

În unele cazuri, deciziile deja primite sugerează chiar scăderi ale pensiilor, fapt care stârnește nemulțumire în rândul populației vârstnice.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a clarificat recent situația, specificând cine sunt pensionarii care vor beneficia de creșteri. Conform declarațiilor sale, recalcularea pensiilor a început oficial pe 16 august, iar primele decizii au fost deja distribuite prin Poșta Română. Cu toate acestea, numai o mică parte dintre pensionari vor observa o majorare semnificativă a veniturilor, în timp ce alții vor primi sume modeste, între 1 și 500 de lei.

În jur de 100.000 de pensionari vor primi o majorare de peste 3000 de lei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

„În iulie 2024, pensia medie era de 2.250

lei. Iar în septembrie 2024, aceasta va crește la 2.761 lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei.

Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000

lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei.

Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor”, afirmă Simona Bucura Oprescu, potrivit Gândul.

Ce pensie primesc românii care au muncit 20 de ani

Un aspect îngrijorător este faptul că aproximativ 800.000

de pensionari nu vor beneficia de nicio creștere în urma recalculării.  

Cei care au lucrat mai puțin de 25 de ani, chiar dacă au avut grupe de muncă sau au lucrat în condiții deosebite, nu vor primi puncte bonus sau de stabilitate, ceea ce înseamnă că pensiile lor vor rămâne la același nivel.

Această situație ridică semne de întrebare și nemulțumire în rândul pensionarilor care au muncit o viață întreagă, dar nu vor vedea nicio îmbunătățire a veniturilor.