Ce pensii se dublează din septembrie? Noua formulă de calcul a pensiilor îi avantajează pe mulți români

Author: Diana Ghita
Actualizat: 20 feb 2024, 00:12

Ce pensionari beneficiază de majorări substanțiale

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Noua lege a pensiilor vine cu diverse modificări asupra sistemului de pensii actual, cu scopul de a elimina inegalitățile majore dintre veniturile vârstnicilor.

Unele măsuri aferente noii legi a pensiilor au intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie, cum ar fi majorarea cu 13,8% a tuturor pensiilor, în raport cu rata inflației din România. Însă pensionarii vor fi facilitați, în continuare, de noua lege.

Cum îi avantajează noua lege a pensiilor pe români

Din toamnă, un pensionar va primi aproximativ 4.000 de lei lunar, adăugându-i-se 2.000 de lei la suma actuală de 1.900 de lei. Această majorare este rezultatul implementării legii pensiilor, publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023. Aceasta intră în vigoare treptat, majoritatea prevederilor fiind aplicate din septembrie 2024.

Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile au crescut cu 13,8%, iar recalcularea acestora va avea loc în septembrie, când punctul de pensie va atinge suma de 2.032

de lei. O altă prevedere importantă a noii legi constă în faptul că atât femeile, cât și bărbații se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani. În plus, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, în cazul celor care doresc să iasă la pensie pentru limită de vârstă.

Citește și: Schimbări majore în noua lege a pensiilor. „Depinde de cele trei elemente esenţiale” La ce trebuie să se aștepte pensionarii

În septembrie, pensiile vor fi recalculate după o formulă simplă: înmulțirea valorii punctului de referință (care va fi de 81 de lei) cu numărul total de puncte. Numărul total de puncte însumează punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele din perioade asimilate și necontributive.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce români vor beneficia de pensii dublate

Punctele de necontributivitate sunt acumulate în perioadele de șomaj, armată sau facultate, iar pentru fiecare an sunt acordate 0,25 de puncte. În schimb, punctele de contributivitate sunt obținute în anii în care o persoană a cotizat la sistemul de pensii, fiind alocat câte un punct pentru fiecare an.

Recalcularea pensiilor îi avantajează pe vârstnici
[Sursa: Unsplash]

„Lucrurile stau bine pe contributivitate în acest caz, dar pensionarul va câştiga bine la majorare şi din anii de muncă, aşa-zisa zonă de stabilitate. Omul acesta are 45 de ani de muncă. Cei cinci ani de lucru în condiţii grele au fost luaţi în seamă la punctaj.

Citește și: Vești bune pentru acești pensionari! Câți bani în plus vor primi de la 1 septembrie cei care au lucrat mai mult de 25 de ani

La cele 38,5 puncte de stabilitate, se mai adaugă aproximativ încă 15 puncte de stabilitate, pentru că a lucrat 45 de ani, şi obţinem 53,5 puncte. Acest punctaj înmulţit cu 81, VPR, înseamnă 4.333 de lei, deci se dublează”  a precizat șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar,  prof. Anton Hadăr, în cadrul unei emisiuni televizate.