Guvernul se pregătește să anunțe ce pensii urmează să fie impozitate începând cu anul 2023. Dacă pragul de neimpozitare a pensiilor va urca până la 3.000 de lei, aproximativ un milion de pensionari ar urma să primească 100 de lei în plus.
Ce pensii urmează să fie impozitate?
Una dintre schimbările care ar putea fi implementate începând cu data de 1 ianuarie 2023 este cea a neimpozitării pensiilor care sunt sub 3.000 de lei, conform antena3.ro,
„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma ‘votului’ în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Mai mult decât atât, ministrul Finanțelor a declarat că măsurile se iau în funcție de inflația care continuă să crească de la o lună la alta.
„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. În sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000
Citeste si: Se întâmplă de la 1 ianuarie pentru toți pensionarii din România! Anunțul a venit în urmă cu puțin timp!
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a mai menționat Adrian Câciu.
Ministrul Finanțelor a anunțat impozitarea pensiilor speciale
În cadrul unei emisiuni televizate, Adrian Câciu a declarat că pensiile speciale urmează să fie impozitate. De asemenea, acesta a mai menționat faptul că, în momentul în care analiza cu privire la pensiile speciale urmează să fie finalizată, aceasta va fi prezentată Coaliției, împreună cu toate argumentele.
Citeste si: Ei sunt românii care vor putea ieși mai devreme la pensie! Se întâmplă de joi, 28 iulie 2022
„Sunt două aspecte. Discuția legată de pensii în general, fie că sunt ele pensii pe contributivitate, pe pilonul 1- pensii militare de stat sau indemnizații de altă natură, care intră oarecum în ceea ce înseamnă jalonul din PNRR cu reforma sistemului de pensii, indiferent de sistemul de cotizare și a doua sau care vine în conexiune cu acest această reformă, partea de impozitare a acestor venituri.
Analiza din cadrul Ministerului de Finanțe este în derulare. Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituțiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere și deciziile Curții Constituționale. Știți că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestații la Curtea Constituțională”, a spus acesta, conform antena3.ro.