Ce pensii vor avea românii care au lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie: Simona Bucura-Oprescu “De la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei...”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 feb 2024, 13:40

Guvernul României a adoptat recent o nouă lege a pensiilor

Sursa: pexels.com

Ce pensii vor avea românii care au muncit pe salariul minim timp de 35 de ani?

Guvernul României a adoptat recent o nouă lege a pensiilor, care aduce modificări semnificative în modul în care sunt calculate și distribuite pensiile în țară. Una dintre cele mai importante schimbări este legată de recalcularea pensiilor pentru românii care au muncit pe salariul minim pe economie, având ca scop majorarea veniturilor acestora și corectarea inechităților din sistemul de pensii.

Cu cât a crescut punctul de pensie de la 1 ianuarie și ce bani vor primi pensionarii?

Conform noii legi a pensiilor, adoptată cu scopul de a corecta disparitățile și de a asigura o mai mare echitate în sistemul de pensii din România, se vor aplica următoarele măsuri:

Potrivit click.ro, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. Această majorare are ca scop să asigure o mai bună protecție socială pentru pensionari și să compenseze efectele inflației.

Indemnizația minimă socială va crește de la 1125 de lei la 1281 de lei. Acest lucru va aduce beneficii suplimentare pensionarilor cu venituri mai mici, asigurându-le un trai mai decent și mai sigur.

Un aspect esențial al noii legi a pensiilor este recalcularea pensiilor pentru românii care au muncit întreaga viață doar pe salariul minim pe economie. Aceștia ar urma să beneficieze de o creștere semnificativă a pensiilor, cu unele estimări arătând o majorare de peste 80% după recalculare.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizației minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parțial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflație plus jumătate din câştigul

salarial mediu brut.

Aceasta este garanția că nu se va mai întâmpla ca în alți ani, fiind dacă vom urmări evoluția punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie. Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a precizat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Cum se obțin indemnizațiile pentru văduve 2024: Cine poate beneficia de această indemnizație și de ce documente aveți nevoie

Care este noua formulă de calcul pentru determinarea pensiilor

Noua lege introduce o formulă nouă de calcul pentru determinarea pensiilor, care va lua în considerare atât anii de contribuție la sistemul public de pensii, cât și valorificarea contribuțiilor. Astfel, pensiile vor fi mai corect ajustate în funcție de aportul fiecărui individ la sistemul de pensii.

Anunțul privind adoptarea noii legi a pensiilor a stârnit reacții diverse în rândul populației. Pe de o parte, mulți pensionari așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor și speră să beneficieze de creșteri semnificative ale veniturilor lor lunare. Pe de altă parte, există și îngrijorări și scepticism în rândul celor care se întreabă cum va fi aplicată legea în practică și dacă promisiunile autorităților se vor materializa în realitate.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că: „Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casa Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizația minimă, cu punctele de stabilitate nu va mai fi în această situație. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%. Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani, dar și pensionari cu stagiu complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice, mergem într-o zonă unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult.

Este foarte important că acum deja vedem o reglementare în vigoare, care a ajuns la maturitate. Deja Inspecția Muncii a explicat angajatorilor că trebuie acordate aceste majorări. Față de ianuarie 2023, avem cu 300.000 mai puțini angajați plătiți cu salariul minim. Aici este vorba și despre competențele angajaților, astfel încât angajatorii să fie interesați să îi plătească mai mult. Avem proiecte ce țin de ucenicie, de primul loc de muncă și de competențe digitale, verzi și lingvistice, astfel încât să creștem nivelul de pregătire, astfel încât să se întâlnească pretențiile angajatorilor cu cele ale angajaților și să avem o piață a muncii mai puternică”.

Citește și: Cum poți beneficia de bilete la tratament chiar dacă nu ești pensionar. Măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie

Noua lege a pensiilor marchează o schimbare importantă în sistemul de protecție socială din România, cu potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru pensionarii cu venituri mici. Cu toate acestea, este important ca implementarea legii să fie realizată eficient și transparent, astfel încât să asigure o distribuție echitabilă a resurselor și să îmbunătățească în mod real situația financiară a celor mai vulnerabili membri ai societății.