Ce pensii vor avea soldații care au luptat în Irak sau Afganistan

Autor: Diana Tilă
Ce pensii vor avea soldații care au luptat în Irak sau Afganistan

Vetaranii care au participat in misiuni din Teatrele de Operatii din Afganistan sau Irak, fie răniți, fie afectati de misiunile externe, se lupta cu Sistemul pentru a beneficia, ca si ceilalti militari din NATO, de drepturile cuvenite, de ingrijire medicala de specialitate si de sprijin pentru familiile lor.

Conducerea MApN a aprobat solicitarile de recunoastere a drepturilor veteranilor din Teatrele de Operatii, la initiativa AMVVD, singura asociatie a militarilor care a depus un proiect de lege in Parlament. Veteranii Armatei României, dar si ceilalti militari care au avut misiuni in Teatrele de Operatii, fie ca sunt de la MAI, SRI, SPP ori SIE, vor putea beneficia de indemnizatii substantiale, dupa trecerea in rezerva.

De asemenea, vaduvele si copii celor decedati sau raniti in misiuni vor putea primi drepturile cuvenite.

Ce pensii vor avea soldatii care au luptat in Irak sau Afganistan

In urma intrevederilor avute cu reprezentantii Ministerului Apararii Nationale, referitoare la Proiectul de  Lege  pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat, au fost convenite si ultimele detalii.

Președintele AMVVD, Marius Apostol, militar ranit in Afganistan, a transmis  cu cateva luni in urma care sunt principalele decizii aprobate de conducerea MApN:

•personalul participant care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”.

•răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, indiferent de durata participării la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații.

•calitatea prevăzută la alin. (1) şi (2) se conferă potrivit ordinului conducătorului instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

•o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;

•o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere;

Amintim ca, Legea urmeaza sa se aplice tuturor angajatilor sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Ministrul Apararii, despre pensiile militare

„Pentru a susţine un militar în teatrele de operaţii este nevoie de 9 -12 oameni în activităţile de suport”, spune ministrul Apărării, Nicolae CIucă, general în rezervă care a luptat în Irak și Afganistan, în contextul în care în spațiul public a fost vehiculată ideea ca de pensia militară să beneficieze doar cei care au fost în teatele de operații. Noi nu ne putem îndeplini misiunile, oriunde am fi, fără să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă liniile de suport logistic, liniile de suport tehnic, liniile de suport moral, care au o componentă considerabilă în ceea ce înseamnă

succesul acţiunii militare”, spune Nicolae-Ionel Ciuca.

„Sper ca pentru mine să fie ultima dată când fac precizarea că armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. Noi nu puteam să mergem în misiuni în dacă nu erau cei din ţară care să ne sprijine în executarea misiunilor”, a adaugat Ciuca.

„Pericolul şi tot ceea ce înseamnă cadrul de desfăşurare a acţiunii militare este asumat de fiecare dintre noi, inclusiv de logisticieni, pentru că logistică se face şi în teatrul de operaţii. Cei care ies în misiune execută partea pur operativă a acţiunii militare dar, încă o dată, şi acolo există elementele de sprijin- logistic, tehnic, medical, personal, comunicaţii şi informatică şi aşa mai departe, care sunt acolo, în teatru. Faptul că execută misiunea dintr-o anumită locaţie, un pic mai „safe”, cum se spune, asta nu înseamnă că nu împărtăşesc aceleaşi elemente de pericol”, mai spune Ministrul Apararii.

Citeste si: Pensie 2020. Cat te costa daca vrei sa cumperi vechime in munca

„Pe de altă parte, aş dori să se vadă profesia de militar asumată de fiecare dintre noi. Ştim, atunci când depunem jurământul militar, că ne asumăm riscurile, ne asumăm responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştim care ne sunt limitările, ştim care ne sunt constrângerile, ştim care ne sunt privaţiunile şi, din nou, drepturile restrânse, pentru că asta este viaţa de militar”, explica generalul in rezerva.

Nicolae Ciuca spune ca e nevoie sa se faca o disctintie: „Militarii nu au pensie specială. Militarii, de la Alexandru Ioan Cuza încoace, beneficiază de pensie militară de serviciu”.

„Militarii nu pot să-şi adauge absolut niciun bonus sau coeficient în ultima lună, înainte de a ieşi la pensie, pentru că, în baza legii, singurul drept pe care îl avem de a alege atunci când ieşim la pensie este segmentul acesta de şase luni consecutive din ultimii cinci ani, în baza căruia se calculează pensia, iar pensia începe de la plafonul de 65% şi nu depăşeşte 85%. Ca atare, indiferent despre cine discutăm dintre cei care ies la pensie în uniforma militară pe baza legii, nu depăşesc salariul net în plată la ieşirea la pensie”,
spune Ciuca.