Ce pensionari vor putea să iasă mai repede la pensie. Președintele României a promulgat, deja, legea

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 22 sep 2023, 04:00

Ce pensionari vor putea să iasă mai repede la pensie. Președintele României a promulgat, deja, legea

Sursa: Shutterstock

Unele categorii de pensionari vor putea să iasă mai devreme la pensie. Ieri, 21 decembrie, Klaus Iohannis a promulgat legea ce permite acest lucru.

Unii pensionari vor putea să iasă la pensie mai devreme, la 40 și respectiv 45 de ani, după ce Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat legea care aduce aceste beneficii.

Ce pensionari vor putea să iasă mai repede la pensie

În timp ce, pentru unele categorii de angajați, vârsta de pensionare a crescut, alte persoane au motiv de bucurie, deoarece vor putea să iasă la pensie mai repede.

Klaus Iohannis a promulgat legea care permite modificarea și completarea Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010 în ceea ce privește sistemul unitar de pensii publice.

Așadar, potrivit Administrației Prezidențiale, dansatorii, soliștii de balet, acrobații și balerinii vor putea să iasă la pensie la 40 de ani, dacă sunt femei, și la 45 de ani, dacă sunt bărbați.

„Legea nr.

263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

Citește și: Criteriile după care sunt distribuite pachetele cu alimente primite de la Uniunea Europeană: „Cei cu handicap primesc doar dacă rămâne ceva”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

La articolul 56 alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins: b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepția balerinilor/soliștilor balet, dansatorilor și acrobaților, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați”, este precizat în actul normativ.

Ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare

Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus, la Antena 3, că, cel puțin pentru moment, Nu există niciun proiect de act normativ. Există discuții cu Banca Mondială, dar nu este un proiect de act normativ. Nu s-a convenit nimic cu Banca Mondială. Banca Mondială nu impune nimic Guvernului și ministrului Muncii.

Aceasta este poziția oficială a ministrului Muncii”.

Mai mult decât atât, pentru G4Media, Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a spus că, în cazul în care vârsta de pensionare va crește, acest lucru va duce la foarte multe demisii și la cereri de pensionare.

Citește și: Cine sunt pensionarii care rămân cu mai mulți bani în mână. Pensiile lor vor fi scutite de impozit

„Ultimele discuții din spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a interveni pe condițiile de pensionare în sistemul militar, respectiv intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani, va determina o situație fără precedent la nivelul întregului sistem de apărare, ordine publică și securitate națională, chiar mai efervescentă decât cea din 2017 de pe vremea lui Carmen Dan”, a precizat acesta.