Ce pericole va aduce valul trei de pandemie? Cei mai vulnerabili vor fi copiii și tinerii

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 05 mar 2021, 09:04

Valul trei de pandemie vine cu un pericol în plus de această dată, cei vizați vor fi copiii și tinerii. Aceștea sunt predispuși la infectarea cu noul coronavirus. Specialiștii sunt de părere că aceste categorii sunt mult mai vulnerabile pentru că nu se pot vaccina prea curând.

Valul trei de pandemie se preconizează a fi predominant, de această dată, în rândul copiilor și al tinerilor. Pentru copii și tineri sub 16 ani nu s-au făcut teste în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19. Astfel aceștea se află printre cele trei grupe de persoane care au interzis la vaccin, fiind predispuși la infectare pe viitor.

Copiii și tinerii, cea mai vulnerabilă grupă

Medicii atrag atenția părinților. Medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din București este de părere că părinții trebuie să fie atenți la starea copiilor, pentru că încep să apară noi cazuri de sindrom inflamator multisistemic post-COVID. Medicul a mai subliniat că, din ianuarie, au fost înregistrate peste 30 de cazuri.

Ce spun medicii despre afecțiunile la care sunt predispuși tinerii și copiii

Medicul a explicat că formele grave de coronavirus în cazul copiilor, cele care necesită oxigenoterapie sau intubare, sunt destul de rare. Aceasta a mai precizat că de obicei sunt cazuri de copii care au și alte boli.

Specialistul a explicat și cum se poate manifesta boala în cazul copiilor.

”Simptomatologia infecţiei în rândul copiilor este variată: sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecţiei este pur întâmplătoare, aceştia fiind testaţi în scop de screening, fiind pacienţi cu afecţiuni cronice, programaţi pentru reevaluare sau pentru diferite intervenţii chirurgicale.”

, a declarat medicul.

Majoritatea copiilor au simptome ușoare spre medii, unii au febră, iar alții le asociază cu simptome digestive, scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare sau simptome ca de viroză respiratorie, nas înfundat, rinoree, tuse ușoară, a adăugat specialistul.

Citeste si: Vaccinul anti-COVID-19 este INTERZIS pentru unele persoane. Ce reacții poate avea în cazul acestor grupe

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Medicul trage un semnal de alarmă despre cum se va manifesta această boală

Medicul Raluca Alexandru trage un semnal de alarmă despre modul în care se poate manifesta boala COVID-19 la distanță de 2, 3 sau chiar 4 săptămâni de la momentul în care copilul a fost testat pozitiv. Aceasta spune că specialiștii din spital au tratat foarte mulți copii cu sindrom inflamator multisistemic. Medicul a precizat că au existat cazuri în care copiii au ajuns la spital cu acest sindrom după ce au avut forme asimptomatice de COVID-19, astfel nu au știut că au avut boala.

”Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic post – infecţie cu virusul Sars- Cov -2. Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de AŢI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie”, spune medicul Raluca Alexandru.

Citeste si: Bilanț coronavirus 4 martie 2021: Numărul pacienților de la Terapie Intensivă explodează! Câte cazuri noi au fost identificate

Ce trebuie să facă părinții?

Medicul a venit cu sfaturi pentru părinți în cazul în care copilul a avut coronavirus și le recomandă să se adreseze medicului de familie în primă instanță.

”Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, spune medicul Raluca Alexandru. 

Copilul poate să nu dezvolte simptome zgomotoase, uneori este negativ și apoi apre sindromul, acesta poate apărea la copii care au fost testați pozitiv cu 3-4 săptămâni în urmă. Acest sindrom poate afecta mai multe organe, boala poate provoca manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, hepatice, renale, dermatologice, a mai adăugat medicul. De aceea părinții trebuie să solicite suport medical când observă că starea copiilor se degradează.

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Românii care vor intra în carantină de astăzi, 4 martie. Ordinul a venit din partea Prefectului

Valul trei de pandemie un pericol pentru copii și tineri

Conform statisticilor, numărul de infectări în grupa 0-9 ani este deja la nivel maxim din luna noiembrie a anului trecut, dar și la categoria 10-19 ani s-a înregistrat o creștere bruscă. Dacă valul trei de pandemie va veni cei care vor fi cel mai afectați sunt copiii și tinerii.

”Ceea ce mă îngrijorează este că deja numărul de infectări în grupa 0-9 ani este deja la nivelul maximului din luna noiembrie, deci acest profil de boală pe care îl ştim, că fost identificat şi în Marea Britanie, şi în Israel, al tulpinii britanice, care are o afinitate mai mare pentru tineri decât tulpina pe care o lăsăm în urmă, înseamnă că valul 3 va fi dominat de infecţii în rândul tinerilor, în rândul grupelor sub 65 de ani. Aceştia nici nu sunt vaccinaţi, nici nu au perspectivă să se vaccineze prea repede, deci sunt şi cei mai vulnerabili”, a precizat Octavian Jurma.