Ce persoane, care au făcut un anumit vaccin, sunt relativ protejate împotriva variolei maimuței

Autor: Andreea Buinoschi

Ce persoane vaccinate sunt imune împotriva variolei maimuței

Sursa: Unsplash

Câteva persoane beneficiază de o imunitate relativ ridicată în ceea ce privește variola maimuței. Acest lucru se datorează unui vaccin pe care l-au făcut în urmă cu câțiva zeci de ani și care, într-o oarecare măsură, oferă protecție în prezent.

Persoanele care au fost născute înainte de 1979 au fost vaccinate obligatoriu împotriva variolei. Acest lucru, deși s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 40 de ani, le oferă, într-o oarecare măsură, o protecție împotriva variolei maimuței.

Acest lucru a fost dezvăluit de către Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, conform adevarul.ro.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Şi altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a spus Adrian Marinescu pentru sursa menționată anterior.

Citeste si: Alexandru Rafila, sfaturi pentru evitarea contaminării cu variola maimuței

Decesele din cauza variolei maimuței sunt mult mai mici decât cele cauzate de variolă

În continuare, Adrian Marinescu a explicat diferența dintre variolă și variola maimuței, spunând că, în cazul virusului apărut recent, îngrijorările nu au de ce să fie mari.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuţei. Este varianta din Africa de Vest care este mai blândă ca formă şi înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Şi a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai declarat Adrian Marinescu.

Mai mult decât atât, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală a explicat ce trebuie să facă oamenii, pentru a se proteja împotriva variolei maimuței.

„În primul rând, rămânem calmi şi echilibraţi, ceea ce e foarte important. Nu trebuie nici măsuri restrictive, niciun fel de măsuri. Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecţioase, adică spălatul mâinilor cu apă şi cu săpun.

Şi, foarte important: evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, mă refer în primul rând la la o erupţie cu vezicule, evitarea contactului prelungit. În rest, nu trebuie să facem absolut nimic diferit”, a mai spus acesta.

Citeste si: A fost găsit primul caz de variola maimuței în România! În ce stare este pacientul în aceste momente

Până în acest moment, în România au fost confirmate patru cazuri de variola maimuței.

Ultimul pacient diagnosticat a fost contact direct cu primul infectat și este vorba de un bărbat de 36 de ani, primul având 26 de ani. Acesta s-a prezentat la spital, spunând că simptomele au apărut începând cu data de 12 iunie, potrivit euronews.ro.