Ce planuri are Guvernul cu pensiile romanilor. Ce se va intampla

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 15 oct 2020, 18:08
Pensionarii din Romania asteapta inca decizia finala a Guvernului in ceea ce priveste majorarea pensiilor.

Guvernul vrea sa atace la Curtea Constitutionala legea aprobata in Parlament, prin care PSD obliga Executivul sa dea bani in plus pensionarilor.

Daca initial, s-a vorbit despre o majorare cu 40%, pensionarii au primit o crestere de doar 14% de la 1 septembrie 2020. Premierul Ludovic Orban a motivat ca nu sunt bani la bugetul de stat.

Cresterea pensiilor continua sa declanseze polemici si dezbateri pe scena politica

Legea pentru aprobarea rectificarii bugetului de stat pe anul 2020, dar şi actul normativ pentru aprobarea rectificării bugetului asigurarilor sociale de stat pe acest an, a fost atacata de Guvern la Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa ce Legea a trecut de Parlament.
Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa discute pe 25 noiembrie sesizarea Guvernului cu privire la aceasta Lege, care prevede si majorarea pensiilor.

Marti, Executivul a sesizat Curtea Constituţionala in vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 si Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.

Guvernul vrea sa atace la Curtea Constitutionala legea aprobata in Parlament, prin care PSD a decis majorarea pensiilor.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, în esenţă, Executivul a expus in sesizarea adresata CCR argumentele potrivit carora Parlamentul a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale.
"In plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, se spune în comunicat.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Premierul Orban acuza ca parlamentarii nu au identificat sursele de finanțare. Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanţare a majorarilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

"Odata cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei, aşa cum a modificat legiuitorul, şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune ‘un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB)’. Or, execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB.
În condiţiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive a cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acţioneze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligaţia a le îndeplini", se mentioneaza în comunicatul de presa al Guvernului.