Ce pot cumpăra persoanele care au primit vouchere sociale. Amenzile pe care le riscă, dacă nu respectă regulile

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 apr 2023, 14:00

Cei 250 de lei pot fi utilizați pentru plata meselor calde sau pentru achiziționarea produselor alimentare

Sursa: alba24.ro, shutterstock

Persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile primesc vouchere sociale, în valoare de 250 de lei, o dată la două luni. În luna aprilie, acestea ajung mai repede la destinatari, pentru a avea banii necesari pentru masa de Paște.

Încă de anul trecut, Guvernul României a decis ca persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile din punct de vedere financiar să primească vouchere sociale, în valoare de 250 de lei. Acestea pot fi utilizate doar pentru achiziționarea anumitor produse, iar încălcarea regulilor poate aduce amenzi usturătoare.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile legate de voucherele sociale

Încă de când s-a anunțat implementarea acestei măsuri, Guvernul României a spus că va exista un set de reguli, pentru ca românii care primesc cardurile sociale să le folosească în scopul pentru

care au fost emise.

Prin urmare, cei 250 de lei pot fi utilizați pentru plata meselor calde sau pentru achiziționarea produselor alimentare. Persoanele care vor cumpăra alte lucruri decât cele stabilit de către guvernanți pot primi între 3.450 și 4.600 de lei amendă.

Citește și: Când intră pensiile pe card în aprilie 2023? Vești bune pentru români, chiar înainte de Paște!

Mai mult decât atât, beneficiarii care cer bani în schimbul cardurilor sociale pot primi amenzi cuprinse între 7.650 de lei și 10.200 de lei. În cazul în care cantinele sau magazinele acceptă tichetele sociale din partea altor persoane decât din partea beneficiarilor trebuie să plătească amenzi a căror valoare poate fi între 10.200 de lei și 17.850 de lei.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ce se poate cumpăra cu voucherele sociale

Beneficiarii pot cumpăra alimente de bază, precum: ulei, zahăr, făină, mălai, apă, bulion, legume, fructe, carne, produse din carne, produse lactate, pește.

Luna aceasta, banii vor fi încărcați pe voucherele sociale până mâine, 13 aprilie. Conform lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, procesul a fost urgentat, pentru ca banii să ajungă la timp pentru toată lumea.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a virat astăzi suma de 623.874.750 lei pentru alimentarea a 2.406.112 carduri cu a doua tranşă de 250 de lei din 2023 oferită prin programul «Sprijin pentru România». Anul acesta se acordă şase tranşe de ajutor pentru alimente şi mese calde, o dată la două luni”, a precizat Ministerul Investițiilor, ieri, 11 aprilie.

Mai mult decât atât, de pe data de 23 martie, au început să fie distribuite și pachetele cu alimente care ajung la persoanele vulnerabile.

Acestea conțin produse de bază, provenite de la producători locali.

Citește și: Cine sunt românii care primesc 640 de lei de la stat pentru masa de Paște! Marcel Boloș a dat toate detaliile

„Din 23 martie am început distribuirea unei noi tranşe de pachete alimentare, deşi planificarea era făcută pentru luna aprilie, tocmai pentru ca beneficiarii să aibă şi cei 250 de lei şi un pachet de 25 kg alimente înainte de sărbători”, a mai spus Marcel Boloș.