Ce pot face românii care nu vor fi mulțumiți de pensiile recalculate? Există o variantă prin care pot fi soluționați

Autor: Diana Ghita

Ce pot face bătrânii nemulțumiți de pensiile recalculate

Sursa: Unsplash; Profimedia

În cazul în care românii nu vor fi mulțumiți de banii pe care îi vor primi după recalcularea de pe 1 septembrie, aceștia se vor putea adresa instanței, pentru rezolvarea problemei.

Există multe conflicte legate de recalcularea pensiilor și de drepturile salariale. Pentru a aborda aceste probleme de durată, Ministerul Justiției a prezentat miercuri, 5 iunie 2024, un proiect de Ordonanță de Urgență, care, acum, se află în dezbatere publică.

Cum pot fi soluționate cazurile în care românii sunt nemulțumiți de pensiile recalculate

Proiectul formulat de Ministerul Justiției cere ca instanțele să trateze aceste cazuri cu prioritate și să justifice deciziile în termen de 15 zile, altfel hotărârile nu vor avea efect.

Un aspect important constă în identificarea pensionarilor care ar putea face apel la instanță.

Două grupuri principale sunt pensionarii care au lucrat ore suplimentare, au muncit în weekend sau au primit prime și sporuri neincluse în recalculare. Acești pensionari trebuie să furnizeze dovezi ale veniturilor suplimentare și ar putea acționa în judecată ITM pentru obținerea documentelor necesare.

„Prezenta ordonanță de urgență are în vedere instituirea unor măsuri pentru următoarele categorii de procese, indiferent de natura și obiectul acestora, de calitatea părților ori de instanța competentă să le soluționeze:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor salariale sau de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, inclusiv cele privind obligarea la emiterea actelor administrative sau privind anularea actelor administrative emise pentru acest personal sau/și cele privind raporturile de muncă și de serviciu ale acestui personal; 

Citește și: Pensiile a 1.300.000 de români vor fi înghețate în următorii ani! Ce pensionari se află în această situație

cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor la pensie, inclusiv cele rezultate din actualizarea/recalcularea/revizuirea drepturilor la pensie sau/și cele privind alte prestații de asigurări sociale pentru aceste categorii de personal”,  se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență.

Ce mai prevede proiectul prezentat de Ministerul Justiției

Proiectul mai stipulează că sesizările menționate la alineatul (1) trebuie judecate cu prioritate, în termen de maximum 60 de zile de la data învestirii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia trebuie motivată în cel mult 15 zile de la pronunțare și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 5 zile de la motivare. 

Citește și: Recalcularea pensiiilor în România: Majorare de 65% pentru pensionari până la finalul anului în curs

Sindicatele, reprezentate de Blocul Național Sindical (BNS), au criticat proiectul, și au argumentat că acesta introduce excepții de la normele obișnuite pentru sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru hotărâri prealabile. Deși intenția este de a asigura o practică juridică uniformă și coerentă, implementarea acestei măsuri ar putea suspenda cazurile similare aflate pe rol până la emiterea deciziei prealabile.