Ce poți cumpăra cu prima de carieră didactică? Regulamentul de acordare a fondurilor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 nov 2023, 15:09

Cadrele didactice primesc o primă didactică de 1.500 de lei

Greva profesorilor ce a avut loc în luna mai a anului 2023 a adus o primă de carieră didactică profesorilor, în valoare de 1.500 de lei.

Ministerul Educației oferă prime pentru cariera didactică și pentru cariera profesională, începând din toamna anului 2023, iar acestea sunt lucrurile ce pot fi achiziționate cu ajutorul acestora.

Ce poți achiziționa cu prima de carieră didactică

Greva pe care cadrele didactice au realizat-o în luna mai a anului 2023 a adus beneficii profesorilor, iar primii pași legali necesari pentru acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională au fost făcuți, astfel încât personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic ar fi trebuit să primească primele la sfârșitul lunii octombrie.

Prima de carieră didactică va fi oferită până în anul 2027, într-o singură tranșă, mai exact în luna octombrie a anului 2023 și poate fi folosită în anul școlar 2023-2024.

Livrarea acestora a fost realizată de Compania Națională „Poșta Română” S.A., iar potrivit OUG nr. 58/2023, persoanele ce lucrează în învățământ au parte de două prime: prima de carieră didactică, în valoare de 1.500 de lei, pe care o vor primi personalul didactic și didactic auxiliar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, atât în învățământul preuniversitar, dar și în cel universitar de stat și prima de carieră

profesională, de 500 de lei, pentru personalul nedidactic aflat în activitate în anul școlar 2022- 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat. 

Citește și: O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat ce pot profesorii să își cumpere din cei 1.500 de lei pe care îi primesc ca și primă de carieră didactică, iar pe această listă se numără echipamente IT, precum laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional.

Suma de 1.500 de lei poate fi folosită și pentru realizarea cursurilor de pregătire profesională, dar și pentru achiziționarea cărților și altor astfel de cheltuieli asemănătoare.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație.”,

a adăugat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit ct100.ro.

30% pot fi folosiți pentru nevoile didactice individuale

Cadrele didactice ce primesc 1.500 de lei ca și primă didactică pot să folosească 30% din această sumă, mai exact 450 de lei, pentru acoperirea nevoilor didactice individuale specifice cadrelor didactice. Pentru acest lucru este nevoie însă de dovada cu privire la achiziția realizată și de referatul realizat de cadrul didactic, în care se va nota care este relevanța dintre achiziție și nevoia didactică individuală specifică.

Ordonanța de urgență nr. 48, arată că suma de 450 de lei poate fi folosită de către profesori pentru:

Citește și: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii

  • „abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste;
  • abonamente la muzee și bilete la spectacole;
  • abonamente la servicii online educaționale, inclusiv muzee virtuale si acces la platforme/ programe de formare continuă online;
  • rechizite școlare/ materiale didactice;
  • echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice (hârtie, markere, foi de flipchart, jocuri educaționale, recuzită pentru spectacole școlare etc.).”, prezintă edupedu.ro.