Ce poți face cu apa în care ai fiert cartofii. Toate gospodinele trebuie să știe aceste trucuri

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 13 oct 2022, 02:05

Ce trebuie să faci cu apa în care au fiert cartofii

Sursa: PixaBay

Nu multă lume știe, însă apa pe care ai folosit-o ca să fierbi cartofii poate avea diferite întrebuințări care mai de care mai utile. Iată de ce trebuie să păstrezi această apă și ce trucuri simple poți încerca cu aceasta.

Cartoful este una dintre cele mai folosite legume pentru prepararea mâncărurilor. Datorită prețului accesibil și gustului bun, o multitudine de feluri de mâncare pot fi gătite cu ajutorul său. Poate fi folosit atât pe post de garnitură sub forma cartofilor prăjiți, la cuptor sau piure, cât și pentru a pune pe masă diferite preparate mai complexe precum mâncarea de cartofi, ciorba, supa cremă de legume, sau chiar pizza cu blat făcut acasă din câțiva cartofi.

Majoritatea mâncărurilor care includ în compoziția lor cartofi necesită spălarea și mai apoi fierberea acestei legume. În mod normal, după ce apa ajunge în punctul de fierbere iar cartofii se înmoaie suficient de mult, gospodinele păstrează leguma pentru a o adăuga la mâncare iar apa în care aceasta a fiert se aruncă la scurgere.

Cu toate acestea însă, nu multă lume știe, dar apa în care au fost fierți cartofii poate reprezenta un ingredient foarte important în prepararea unor noi feluri de mâncare.

Ba mai mult decât atât, această apă are efecte benefice și pentru alte lucruri care nu au legătura cu bucătăria. Iată cele mai folositoare trucuri cu apa în care au fiert cartofii, pe care trebuie să  le încerci:

Ce poți face cu apa în care au fiert cartofii

Chiar dacă majoritatea persoanelor aleg să arunce apa în care au fiert cartofii după ce leguma s-a înmuiat destul de mult, aceasta poate avea diferite întrebuințări care mai de care mai utile în viața de zi cu zi.

Iată ce poți să faci cu apa în care au fiert cartofii:

  • Gătește o supă. Atunci când gătești o supă sau o ciorbă de orice fel, în loc să folosești apă proaspătă pentru aceasta, utilizează apa în care au fiert cartofii. Acest truc îi va da mâncării un gust mai plăcut, iar amidonul din apă va face zeama să aibă o textură mai densă.

Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Rețeta autentică din Bucovina

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Pregătește sosuri. Atunci când ai nevoie să gătești o mâncare ce necesită un sos fie roșu, fie alb, pe bază de smântână sau brânză, în loc să folosești apă de la robinet, utilizează apa în care au fiert cartofii pentru a crea o textură mai groasă și a da un gust mai intens sosului.
  • Spală-te pe cap. Chiar dacă la prima vedere poate părea ciudat, dacă folosești apa de la cartofi pentru a-ți clăti părul după ce ai aplicat șamponul, firele de păr vor deveni mai rezistente iar culoarea va fi mult mai lucioasă. Pe lângă clătire, apa în care au fiert cartofii poate fi folosită și ca înlocuitor al balsamului de păr, oferind un aspect mai plăcut decât produsele pline de ingrediente toxice din comerț.
  • Udă plantele. Apa în care au fiert cartofii conține diferite elemente benefice precum potasiul, fierul, magneziu și calciul. Acestea joacă rolul unor îngrășăminte sută la sută naturale, ceea ce ajută plantele să devină mai puternice, mai sănătoase și mai rezistente împotriva dăunătorilor și a temperaturilor scăzute.

Secretul celor mai buni cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți reprezintă un preparat gustos și apreciat de majoritatea persoanelor indiferent de vârstă. Aceștia pot fi mâncați simpli, cu brânză, cu ouă sau pe post de garnitură pentru alte feluri de mâncare precum friptura, burgerul sau șnițelele. Chiar dacă toată lumea iubește cartofii prăjiți și îi prepară destul de des, nu oricine știe să îi gătească în așa fel încât să ajungă la textura aceea crocantă și plăcută de la restaurant.

Iată ce trebuie să faci pentru a face cei mai gustoși cartofi prăjiți, conform retetepractice.ro:

Citeste si: Cum se prepară cea mai bună friptură de porc la cuptor? Invitații vor fi uimiți de cât este de delicioasă

În primul rând trebuie să cureți cartofii, să îi speli și să îi tai la dimensiunea dorită, luând în calcul totuși că bucățile ar trebui să fie în mare parte egale. După tăiere așază cartofii într-un bol cu apă rece și lasă-i la înmuiat pentru cel puțin o oră. Dacă urmezi acest pas, cartofii vor elimina o mare parte de amidon în apa în care au fost lăsați, iar acest lucru le va oferi textura crocantă mult dorită. După ce i-ai scos din apă, șterge cartofii cu un prosop de bucătărie și lasă-i puțin la uscat. În acest timp pune uleiul în tigaie, pornește focul la nivel mediu și lasă-l la încins.

Încearcă să prăjești cartofii în mai multe ture pentru a evita aglomerarea acestora în tigaie. În caz contrar, bucățile se vor lipi între ele, temperatura uleiului va scădea considerabil, iar rezultatul final va consta în niște cartofi moi, lipiți și foarte uleioși. Ține cartofii pe foc pentru aproximativ 6-7 minute, fără a schimba puterea acestuia. Când încep să prindă o culoare aurie, scoate cartofii și așază-i pe un prosop de bucătărie pentru a se putea scurge tot uleiul, apoi continuă cu celelalte serii de cartofi.

După ce ai terminat de prăjit toți cartofii, mărește nivelul focului la maxim și începe să pui din nou la prăjit câte o tură de cartofi pentru aproximativ 2 minute, până prind o culoare arămie foarte plăcută. Așază cartofii pe un șervețel de bucătărie, pune-le sare, piper și alte condimente după gust și servește-i calzi.

 

Sursă: playtech.ro