Ce poți păți dacă nu-ți mai plătești abonamentul telefonului mobil

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 22 iul 2022, 06:30

Dacă nu mai plătiți abonamentul la telefonul mobil, riscați să suportați cosecințele. Nu toată lumea știe însă ce se întâmplă, mai exact, dacă refuzați să vă achitați facturile.

Se întâmplă destul de des ca, din diferite motive, oamenii să nu-și mai plătească abonamentul la telefonul mobil. Dacă întârziați cu plata o lună sau două, sancțiunile nu sunt foarte grave. Ce se întâmplă însă în cazul în care nu vă achitați abonamentul pentru o perioadă mai lungă de timp?

Ce se întâmplă dacă nu vă plătiți abonamentul la telefonul mobil

Mulți români își fac abonament la o rețea de telefonie mobilă, mai mult din dorința de a-și cumpăra un telefon foarte scump, pe care în acest fel, îl pot lua la prețuri mai mici și îl pot achita în rate.

Trebuie să fiți însă conștienți că, la fel ca și în cazul celorlalte facturi, și cea de la telefonul mobil trebuie să fie achitată lunar.

Nu este panică dacă uitați să achitați abonamentul o lună sau două. Veți putea vorbi în continuare la telefon și veți putea folosi internetul sau orice alte opțiuni aveți incluse în abonament.

Bineînțeles că veți primi mesaje prin care să vi se reamintească faptul că nu ați plătit factura sau puteți chiar să fiți sunat de către cei de la compania mobilă la care v-ați făcut abonamentul.

În cazul în care refuzați să plătiți abonamentul pentru o perioadă mai lungă de timp, indiferent de motivele pe care le aveți, riscați să primiți următoarele sancțiuni:

Veți fi înscris în Preventel, o bază de date pe care o folosesc operatorii de telefonie mobilă, pentru a afla dacă o persoană este rău platnică.

Astfel, nu o să vă puteți face un alt abonament la o altă companie, pentru că operatorii vor vedea că aveți datorii sau că ați întârziat cu plata precedentului abonament.

Dacă aveți facturi neachitate care depășesc suma de 10.000 de lei, riscați să fiți executat silit. Acest lucru înseamnă că veți avea poprire pe salariu sau în cazuri extreme este posibil să vi se scoată bunurile la licitație.Totul

depinde de ceea ce decid executorii judecătorești.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Trebuie să știți că, în cazul în care aveți facturi restante de foarte mult timp, veți fi dat în judecată de către compania mobilă.

Cât costă rezilierea contractului

Dacă vreți să vă reziliați contractul pe care l-ați întocmit pentru un abonament la telefonul mobil, puteți face acest lucru legal. Decât să ajungeți să nu mai plătiți factura și să fiți sancționat, mai bine renunțați la abonament.

Bineînțeles că, pentru a face acest lucru, veți fi nevoit să plătiți o taxă de reziliere. De exemplu, dacă v-ați făcut un abonament de 20 de euro și ați cumpărat și un telefon, pentru care ați primit reducere, veți plăti atât discountul care v-a fost oferit, cât și restul facturilor până la data la care v-ati făcut abonamentul.

Fiți atenți atunci când semnați contractul pentru un abonament. Companiile de telefonie mobilă susțin că toate abonamentele se fac pe 2 ani.

Cu toate acestea, legea nu le dă dreptate. Conform articolelor în vigoare, contractele pot fi semnate pe 12 luni, pe 24 sau pe 36 de luni.

Ca să nu plătiți nicio taxă de reziliere, tot ce trebuie să faceți este să așteptați să expire perioada contractuală. Totuși, pentru a nu ajunge în situația în care să aveți probleme cu neplata abonamentului la telefonul mobil, niciodată nu vă luați un abonament prea scump, pe care să nu vi-l mai puteți permite.

Nu faceți acest lucru, nici măcar de dragul de a vă cumpăra un telefon de ultimă generație.

Dacă vi se pare că factura este mai mare decât ar trebui sau dacă nu sunteți mulțumit de serviciile oferite de către compania mobilă, vorbiți cu un operator al firmei și dacă nu rezolvați nimic, puteți chiar să faceți și o reclamație în scris.