Ce poți să gătești cu leurda. 2 rețete simple

Autor: Bianca Vidoi

Ce poți să gătești cu leurda

Sursa: Pexels.com

Primăvara a început să își intre în drepturi, iar românii își doresc să profite de beneficiile leurdei. Iată cele mai simple rețete care conțin leurdă.

Leurda este cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic, iar românii consideră că această plantă vestește primăvara, cu ajutorul apariției sale. În zonele rurale circulă mai multe superstiții, ce spun că această plantă este asociată cu animalele ce ies din hibernare. Gustul aparte, alături de beneficiile leurdei îi fac pe români să caute rețete cu ajutorul cărora să consume aceste plante, iar acestea sunt câteva rețete simple ce conțin leurdă.

Ce să gătești din leurdă sau usturoi sălbatic

Leurda sau usturoiul sălbatic reprezintă o plantă des folosită în bucătăria românilor, iar deși aceasta apare predominant primăvara, gospodinele au grijă să le strângă în această perioadă, astfel încât să le curețe și să le pregătească pentru congelator, pentru a se bucura de gustul acesteia pentru cât mai mult timp. 

Gospodinele din țara noastră folosesc leurda în foarte multe preparate, precum salate, ciorbe sau piureuri, astfel încât să se folosească tot mai mult de beneficiile plantei.

Leurda este cunoscută pentru că ajută la purificarea sângelui, dar și pentru a ajuta la tratarea herpesului, eczemei și chiar a reumatismului. 

Pentru românii nerăbdători să guste primele plante ale anului 2024 am pregătit câteva rețete simple care să fie realizate în jurul leurdei, perfecte pentru zilele în care nu vrem să stăm prea mult în bucătărie. 

Salata de leurdă

Pentru a prepara salata de leurdă avem nevoie de: o legătură de ceapă verde, 2 legături leurdă, 5 ouă fierte, 1 gălbenuș fiert, sare, piper, 1 gălbenuș crud, zeamă de lămâie și

ulei. Primul pas pe care trebuie să îl urmăm pentru a prepara salata de leurdă este spălarea legăturii de ceapă și a leurdei, astfel încât să le putem toca și pune într-un bol. Peste aceste plante putem adăuga zeama de lămâie, după care putem adăuga ouăle fierte, ce vor fi în prealabil curățate de coajă și tăiate în cubulețe. Din gălbenușul fiert, crud și ulei putem face o maioneză, pe care o punem peste plantele din bol, alături de ouăle fierte, după care condimentăm cu sare și piper.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Ciorbă de leurdă

Ciorba de leurdă este des preparată de gospodinele din țara noastră, deoarece aceste plante sunt bogate în vitaminele A şi C, dar și în săruri minerale, calciu, fier, fosfor, magneziu sau cupru.

Pentru a prepara ciorba de leurdă avem nevoie de 500 de grame de leurdă, 3 litri de apă, o legătură de ceapă verde, 3 linguri de ulei, un morcov, 2 gălbenușuri de ou, 250 de grame de smântână, sare, piper, o legătură de leuștean verde.

Începem rețeta de ciorbă de leurdă cu spălarea cepei verzi, pe care o tăiem după rondele, după care spălăm și leurda, urmând să o lăsăm la uscat.

Trebuie să curățăm morcovii, după care să îi dăm pe răzătoare. Următorul pas pe care trebuie să îl facem este să punem o oală cu apă la fiert și să o lăsăm să ajungă la punctul de fierbere, după care adăugăm sare. 

Citește și: Supa crema de leurda cu usturoi

Este necesar pentru următorul pas să amestecăm bine cele două gălbenușuri cu smântâna. Pentru a începe prepararea ciorbei trebuie prima dată să tragem la tigaie ceapa verde și morcovul, dar și leurda tăiată, însă este important să nu le lăsăm mult la călit. Punem legumele puse în tigaie peste apa fiartă din oală și lăsăm la fiert timp de 15 minute. Cu 5 minute înainte de a opri focul este momentul de a spăla leușteanul, a-l toca și a-l pune în oală. 

Pentru a nu strica ciorba cu amestecul de ou și smântână trebuie să punem un polonic de ciorbă în acest amestec, astfel încât să fie la o temperatură apropiată de cea a ciorbei, după care trebuie să punem compoziția rezultată peste ciorba de leurdă, în timp ce amestecăm. Ultimul pas pe care trebuie să îl facem este să punem sare și piper după gust.

Beneficii și contraindicații ale leurdei

Leurda este cunoscută în țara noastră și sub denumirea de usturoi sălbatic, iar aceasta este o plantă pe care o găsim adesea primăvara, iar oamenii aleg adesea să consume leurda, fiind bogată în vitamine și minerale. Leurda reprezintă un sprijin pentru sistemul imunitar, deoarece aceasta conține un nivel ridicat de vitamina C, dar este cunoscută și pentru că oferă ajutor în problemele respiratorii, fiind utilizată pentru a ameliora simptomele răcelii și ale alergiilor respiratorii.

Usturoiul sălbatic sau leurda este folosită și pentru beneficiile pe care le oferă oaselor, deoarece este bogată în calciu și vitamina A. Alături de aceste beneficii, leurda are și alte proprietăți, mai exact antiinflamatoare, antibacteriene și antifungice, dar este și un bun diuretic. Deși leurda este foarte des folosită de gospodine în sezonul acesta, există și persoane ce nu ar trebui să consume acest fel de plante.

Persoanele ce sunt alergice la usturoi trebuie să aibă grijă la consumul de leurdă, deoarece acesta poate produce alergii. Românii ce consumă leurdă trebuie să fie atenți în cazul în care au probleme gastrointestinale, deoarece acestea poate cauza disconfort gastrointestinal. În aceeași situație se află și persoanele ce au diabet zaharat, deoarece leurda poate influența nivelul de zahăr din sânge, potrivit doc.ro.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.