"Ce poţi să spui familiei, când le pleacă soţia şi mama?" Gina a plătit cu viaţa. Cât de vechi sunt locomotivele din parcul CFR Galati

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 dec 2023, 00:10

În ce stare se află locomotivele din parcul CFR Galați, unde o mamă a fost implicată într-un grav accident

Sursa: Captură YouTube Stirile TVR Online/Facebook Gina Basoc

Directorul CFR și-a cerut scuze față de copiii femeii care a decedat în accidentul feroviar din Galați. Ministrul Transporturilor susține că ultima revizie a locomotivei a fost făcută chiar în ziua tragediei.

După accidentul feroviar care a avut loc în Galați, s-au efectuat verificări la toate locomotivele CFR Călători care aveau instalate graduatoare, montate după anul 2016.

Starea în care se află locomotivele din parcul CFR Galați

Ministrul Transporturilor crede că accidentul din Galați a fost provocat din alte motive decât cele tehnice, dar aprobă că nu s-a schimbat nimic timp de zeci de ani în ciuda incidentelor feroviare.

„Locomotiva care a cauzat accidentul a ieşit din revizie tehnică din depoul Ploieşti în dimineaţa acelei zile. Faptul că nu s-a investit timp de zeci de ani în CFR, faptul că n-au existat sume care să acopere nevoile a dus la o situaţie nefericită”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

„Modul în care o iau razna şi să stăpânim fenomenul... nu, nu-l stăpânim.

Omul chiar nu ar fi avut ce să facă, el a frânat rapid, a încercat deconectarea, dar nu i-a luat comanda. Ceva l-a blocat, nu l-a mai lăsat”
, spune un angajat CFR.

Citește și: Filmul tragediei în care Cristian, un director de şcoală din Tecuci, a ales să se sinucidă pe Drumul Morţii E 85: ”Te-am abandonat o dată pentru o femeie care nu a meritat şi acum o fac definitiv”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Parcul CFR Călători are 1100 de locomotive, dintre care doar 550 sunt active. Durata medie de funcţionare a acestora este de aproape 40 de ani, însă CFR Călători are locomotive vechi şi de 87 de ani”, a declarat Greta Neagu, reporter CFR.

O mamă a murit în urma tragediei feroviare din Galați

Tragedia în care a fost implicată Gina a avut loc între o locomotivă și un tren de călătorie.

Locomotiva a intrat cu o viteză de 75 km/h în trenul de călătorie, asta în timp ce încercă să se cupleze pentru a schimba direcția spre Mărășești. 

„Ce poţi să spui în asemenea momente? Să ne ierte pentru ce am făcut, ce poţi să spui familiei în momentele acestea, când le pleacă soţia şi mama? N-am cum să nu mă simt vinovat când conduc compania care le-a luat mama şi soţia de acasă.

N-am cum să nu mă simt vinovat”, a mărturisit Traian Preoteasa, director general CFR Călători.

„Ce ştim la acest moment este că există posibilitatea să fi existat o serie de defecţiuni tehnice, la fel cum există posibilitatea de a fi existat o eroare umană”, declară Cătălin Constantinescu, procuror Parchet de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Citește și: Ionuț și-a pierdut viața în dezastrul din Grecia, după ce două trenuri s-au ciocnit mortal. Acesta se întorcea de la examenul auto

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a demarat, de asemenea, o anchetă, deoarece au fost implicate patru persoane accidentate. Se va stabili natura evenimentelor după ce vor fi trase toate concluziile.

„Din cei trei pacienţi aduşi ieri, unul s-a externat, nu a necesitat internare. Doar doi în prezent sunt internaţi la noi. Ambii sunt pe specificul secţiei de Ortopedie. Unul este pe secţie, stabil, e în regulă. Celălalt să zic că ar mai pune probleme din cauză că încă este internat pe secţia de Terapie Intensivă”, a declarat Ionuţ Băneşanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Galaţi.

 

Taguri: