Ce presupune metoda „Vă rog să o votați pe Elizabeta”, noua înșelăciune pe Whatsapp. Ce link primit pe telefon NU trebuie accesat sub nicio formă

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 10 feb 2025, 14:20

Victima primește un mesaj printr-o aplicație de mesagerie

Sursa: Pixabay&Kanal D

Poliția Română atrage atenția asupra unei metode noi de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Această metodă constă în solicitarea unui vot online în cadrul unui concurs fictiv, cu scopul de a prelua controlul contului de mesagerie al victimei.

Cum funcționează mesajul capcană? Victima primește un mesaj printr-o aplicație de mesagerie, în care i se cere să voteze într-un concurs online.

Citește și: Noua metodă prin care hoții te pot lăsa fără bani în cont! Află cum poți evita astfel de înșelătorii

Cum încearcă autorii fraudei să intre în contul victimei

La accesarea link-ului primit, victima este redirecționată către un website care mimează pagina oficială a aplicației de mesagerie.

Autorii fraudei folosesc funcția „Conectează-te folosind numărul de telefon” pentru a asocia contul victimei unui dispozitiv controlat de ei.

Victima este indusă în eroare și introduce un cod de verificare, ceea ce permite atacatorilor să preia controlul contului de mesagerie.

Odată ce obțin acces la cont, escrocii contactează prietenii victimei, cerând bani în numele acesteia, oferind un cont bancar fals pentru transfer.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Poți să îți mărești stagiul de cotizare la pensie, dacă ai studii superioare! Află care sunt condițiile necesare

„Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba română, care îi îndeamnă să acceseze un link pentru a acorda ajutor (în sensul de a-i acorda un vot în cadrul unui sondaj) unei persoane pe nume Adeline, care participa la un concurs de

dans al cărui premiu era o bursă de studii la o școală de prestigiu din străinătate.

Mesajul arăta astfel: «Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franța. Mulțumesc mult!» urmat de un link malițios”, informează Poliția Română, potrivit avocat.net.ro.

Atenție la acest mesaj!

Cum vă puteți proteja?

Pentru a evita să deveniți victima acestei metode de înșelăciune, Poliția Română recomandă să nu accesați link-uri suspecte primite prin mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a veni de la persoane cunoscute.

Citește și: Ce este „spoofing”, noua metodă de înșelăciune apărută pe internet. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat cum ne putem proteja datele

De asemenea, întotdeauna verificați autenticitatea solicitărilor folosind un alt mijloc de comunicare, cum ar fi un apel telefonic, nu divulgați date sensibile, cum ar fi coduri de verificare, parole sau informații bancare și, nu în ultimul rând, activați autentificarea în doi pași pentru conturile de mesagerie, pentru un nivel suplimentar de securitate.

 

 


Aproximativ un milion de pensionari vor beneficia de 250 de lei în plus la pensie! Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească

Începând cu luna aprilie 2025, aproximativ un milion de pensionari români vor beneficia de o majorare de 250 de lei la pensie, în urma unui proces de mica recalculare.