Ce presupune proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe jumătate de an. A intrat în dezbatere publică

Author: Lavinia Medrea

Ce presupune proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe jumătate de an

Sursa: PixaBay

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe jumătate de an, întocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), se află în dezbatere la decizia Ministerului de Finanțe.

Măsura a venit în urma falimentului Euroins, care afectează aproape 2.5 milioane de șoferi.

Ce presupune proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe jumătate de an

Ce presupune proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe jumătate de an
[Sursa: PixaBay]

Autorităţile vor să îngheţe, pe o perioadă de șase luni, tarifele RCA pentru contractele încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022.

Citește și: Este anunțul momentului: Românii vor scoate mai mulți bani pentru RCA. ASF a publicat noile tarife ale asigurărilor auto

„O soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate în data de 1

martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări. Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către A.S.F. în luna martie 2023. Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se precizează în Nota de fundamentare, relatează România TV.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Prețuri mai mici la RCA. Care sunt principalele modificări pe piața asigurărilor după prima jumătate a anului 2022

Dacă tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, „astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”, mai menționează proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, întocmit de ASF și pus în dezbatere de Ministerul de Finanţe.

La cât se limitează comisionul de distribuție aferent contractelor RCA

„În acelaşi timp, având în vedere măsura îngheţării tarifelor de primă pe o perioadă de 6 luni şi faptul că primele încasate de către asigurători RCA trebuie să acopere obligaţiile care derivă din subscrierea riscurilor, deci implicit să plătească daunele produse în această perioadă, este necesară luarea unor măsuri care să conducă la acordarea unor despăgubiri stabilite la un nivel just, echitabil care să asigure protejarea asiguraţilor şi păgubiţilor. În acest caz, despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor încheiate în această perioadă trebuie să acopere costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat doar în situaţia în care acesta nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic”, se mai menţionează în document.

Proiectul poate fi consultat mai jos