O analiză efectuată de către Consiliul Concurenţei. arată că preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-COV-2 este de 322 de lei. Aceste teste vor face mai accesibilă testarea pentru un număr semnificativ de români. Prețul unei astfel testări este mai mic decât în 2020, când costa în medie 520 de lei.
Ce preț are testul RT-PCR, pentru detectarea infecţiei cu COVID
Testul RT-PCR depistează cu mai mare acuratețe infectia COVID-19, înainte ca persoana să devină contagioasă. Dezavantajele acestei testări este faptul că este mai costisitoare. Testul RT-PCR necesită o expertiză avansată și nu poate oferi răspunsuri imediat.
„Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei arată o analiză a Consiliului Concurenţei. Astfel, în funcţie de clinica medicală unde se efectuează, preţul unui test RT-PCR variază între 270 lei şi 390 lei, în condiţiile în care anul trecut, preţul unui test ajungea până la 520 lei”,
Testele rapide antigen, acestea pot fi cumpărate online pentru autotestare sau pot fi efectuate într-o clinică medicală. Online, acestea sunt comercializate cu prețuri care diferă în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi numărul de teste dintr-o cutie, modul în care se recoltează proba sau compania producătoare.
Un test rapid cu recoltare din salivă costă, în medie, între 30 lei şi 59 lei, iar pentru o trusă care conţine 5 teste între 119 lei și 238 lei.
Un test cu recoltare din exsudat nazofaringian, poate costa între 26 lei şi 37 lei, dacă este cumpărat de pe internet, iar îun kit cu 5 teste costă între 99 lei şi 238 lei. O trusă cu 20 de teste poate fi achiziţionată la preţuri între 450 şi 900 lei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pentru un test rapid antigen egectuat într-un centru de testare românii pot scoate din buzunare între 85 lei şi 150 lei dacă este recoltat din exsudat nazofaringian şi aproximativ 150 lei dacă este recoltat din salivă.
În ceea ce privește testele pentru detectarea prezenţei anticorpilor dezvoltaţi în urma infectării cu noul coronavirus, rezultatele pot fi calitative şi/sau cantitative. Testele efectuate în centrele de recoltare măsoară cantitativ și calitativ anticorpii de tip IgG şi IgM.
”Consiliul Concurenţei va continua monitorizarea preţurilor atât a testelor pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, cât şi a celor pentru detectarea anticorpilor dezvoltaţi ulterior infectării şi, în situaţia în care va constata încălcări ale legii, va interveni utilizând toate instrumentele legale pe care le are la dispoziţie”, a declarat autoritatea de concurenţă, conform News.ro.