Ce prețuri vor plăti românii la gaze în 2022. Pronosticul specialiștilor este surprinzător

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 aug 2022, 21:50

Gazele s-au scumpit serios în 2021

Sursa: Facebook

Gazele s-au scumpit foarte mult în ultimul an, cu minim 20%, iar creșterea ajunge uneori și la 50, chiar 100%.

Gazele s-au scumpit serios în 2021, iar românii sunt îngrijorați pentru factura pe care o vor plăti la iarnă.

Consumatorii au început să primească notificări, acestea fiind pentru prețuri și cu 40% mai mari decât până acum. 

Creșterile nu sunt aceleași pentru toți clienții, iar unii au primit notificări și pentru prețuri de 100% mai mari. 

„Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%″. Locatarul unei case din sudul României, care în februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în februarie 2022, ţinând seama de noile preţuri, urmează să achite circa 1.200 de lei″⁣, a declarat Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energia Inteligentă, citat de știrileprotv.ro.

„Creşterile de preţ din piaţa angro putem să spunem că sunt fără precedent.

Dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh”, declară Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.

Niculae Havrileț
[Sursa: Facebook Niculae Havrileț]

Citeste si: Românii vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la electricitate și la gaze. Ce condiții trebuie să îndeplinească. Florin Cîțu a făcut marele anunț

Niculae Havrileț surprinde: "Prețul gazelor va scădea la jumătate anul viitor"

Fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, care acum îndeplinește funcția de consilier al ministrului Energiei, Virgil Popescu, estimează că prețul gazelor va scădea la jumătate în 2022.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

"La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh. Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei", a declarat Niculae Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum, informează agerpres.ro.

"Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum", a punctat Niculae Havrileț.

Niculae Havrileț a explicat că nu se dorește plafonarea prețurilor la nivelul producătorilor de gaze pentru că așa va scădea interesul investitorilor. Consilierul ministrului Energiei a punctat că se va merge pe măsuri de ajutorare a clienților aflați în situații dificile din pricina creșterii prețului gazelor.

"Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi. La aceste preţuri se ataşează TVA care intră imediat la facturare. Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget. S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor, în jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problemă pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarnă. Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende şi în avans, din certificatele de CO2. România primeşte circa un miliard de euro în acest an de la Banca Europeană de Investiţii. Deci nu este o problemă asigurarea acestor bani", mai declara Niculae Havrileț.

Niculae Havrileț este un nume important în piața de energie. Fost președinte al ANRE, Niculae Havrileț va fi numit, potrivit unor surse citate de economia.net, în funcția de director general al Distribuție Energie Electrică România (DEER), compania de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica.

Citeste si: Florin Cîțu a făcut anunțul momentului pentru români. Cresc salariile, pensiile și alocațiile de la 1 ianuarie

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.