Ce prevedea tratatul de la Brest-Litovsk semnat pe 3 martie 1918, ce scotea Rusia din primul Război Mondial

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 dec 2022, 05:20

Tratatul de la Brest-Litovsk

Sursa: Wikipedia

Tratatul de pace de la Brest-Litovsk a pus capăt participării Rusiei la Primul Război Mondial.

Tratatul de la Brest-Litovsk  a fost semnat pe 3 martie 1918 în localitatea bielorusă numită atunci Brest-Litovsk, actualmente orașul din Belarus Brest.

Tratatul a fost semnat între Rusia și Puterile Centrale, consfințind ieșirea Rusiei din  Primul Război Mondial

Tratatul a dus și la independența Finlandei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. 

Pe 3 martie 1918 se semna tratatul de la Brest-Lirovsk. Acesta marca ieșirea Rusiei din Primul Război Mondial

Tratatul de la Brest- Litovsk a fost semnat între Rusia bolșevică, pe de o parte și Imperiul German, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia (ce reprezentau Puterile Centrale). Tratatul a oprit oficial războiul, dar în niște condiții neașteptat de umilitoare pentru Rusia bolșevică, ce făcea parte din țările câștigătoare. 

Noul guvern bolșevic (comunist) rus a renunțat, integral, la pretențiile asupra Finlandei, viitoarelor state baltice (Estonia, Letonia și Lituania), Poloniei, Belarusului și a districtelor turcești Erdehan și Kars, precum și asupra districtului georgian Batumi.

Cea mai mare parte a acestor teritorii au fost cedate Imperiului German, care intenționa să le transforme în părți ale imperiului, prin impunerea unor regi sau duci dependenți de Imperiu.

Legat de teritoriile cedate, Tratatul de la Brest- Litovsk stipula că "Germania și Austro-Ungaria vor hotărî soarta lor viitoare de comun acord cu populația locală". Dorința Germaniei era, de fapt, să impună candidați germani la tronurile Finlandei, Letoniei și Lituaniei.

Germania a fost înfrântă în Primul Război Mondial (avea să fie înfrântă și în cel de Al Doilea Război Mondial, pornit de Hitler. Înfrângerea a fost consfințită de armistițiul cu țările Antantei de la Compiègne, semnat la data de 11 noiembrie 1918. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tratatul de la Brest- Litovsk a făcut posibilă declararea independenței reale a următoarelor țări: Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia și Polonia.

Monarhii germani care le fuseseră impuși țărilor respective au fost nevoiți să renunțe la tron.

Citeste si: Volodimir Zelenski a prevestit ceea ce avea să se întâmple în Ucraina. Replica folosită într-un spectacol din anul 2001, la care a fost prezent și Vladimir Putin: „Mă adresez omului de care depinde soarta întregii Ucraine”

La 104 ani distanță, Rusia se află într-un nou război, împotriva Ucrainei

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declanșat cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, adică de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Putin și-a motivat decizia șocantă prin faptul că e nevoie de "denazificarea" și "demilitarizarea" Ucrainei, în condițiile în care la conducerea țării vecine Rusiei se află Volodimir Zelenski, evreu, al cărui bunic a luptat chiar contra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

De altfel, bunicul lui Zelenski a suferit grav din pricina Holocaustului, trei dintre frații săi pierzându-și viața tocmai din cauza acestuia.

Războiul Rusia- Ucraina  a ajuns la cea de a șaptea zi de bombardamente, iar rușii au intensificat atacurile. 

Un convoi militar de 65 de kilometri a fost trimis de Putin în Ucraina, sporind puterea forțelor militare ruse de acolo. Orașe precum Harkov și capitala Kiev sunt bombardate puternic.

Citeste si: LIVE UPDATE A șaptea zi de război. Locul negocierilor dintre Rusia și Ucraina a fost schimbat

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.