Ce produse mai poți cumpăra cu bonurile de masă, în afară de mâncare și bunuri pentru casă

Autor: Diana Tilă
Ce produse mai poți cumpăra cu bonurile de masă

În momentul de față, mii de companii din România le oferă angajaților bonuri de masă.  Insa, ce produse mai pot cumpara salariații, în afară de mâncare și bunuri pentru casă? 

Bonurile sau tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană și sunt acordate de către angajator salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă, necontând dacă au contract de muncă cu timp normal sau parțial, precizează Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă.

Emise numai de unități specializate și doar în baza unei autorizații a Ministerului Finanțelor, în prezent, tichetele de masă sunt supuse doar impozitului pe venit, dar nu se cuprind în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.

Ce produse nu poți cumpăra cu bonurile de masă

Angajatorul trebuie să distribuie salariaților tichetele de masă în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna viitoare. Numărul de tichete acordat fiecărui salariat corespunde cu numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea

Întrucât aceste bonuri sunt considerate alocație de hrană, sala-riatul nu are dreptul să le folosească pentru a cumpăra alte produse decât cele alimentare.

Așadar, achiziționarea de produse alcoolice și, de asemenea, țigări, este categoric interzisă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot la capitolul interdicții intră și primirea unui rest de bani la tichetul de masă, în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului.

De asemenea, tot ilegale sunt și comercializarea tichetelor de masă în schimbul unei sume de bani sau utilizarea unui număr de tichete de masă mai mare decât zilele lucrate.

Ce produse poți cumpăra cu bonurile de masă

Tichetele de masa pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de alimente, iar valorificarea lor poate fi făcută doar în anumite magazine sau restaurante, cu care unitățile emitente- companiile și firmele private- au contract pentru prestarea serviciilor respective.

Unde pot fi utilizate tichetele de masa pe suport din hârtie și cele electronice (carduri):

 

  • unități de alimentație publică
  • magazine alimentare
  • cantine-restaurant
  • bufete
  • benzinării

Valoarea tichetelor de masa în anul 2020

Din luna aprilie a anului 2020, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost stabilită la 20 lei pe luna.

Legea 24/2020 este cea care prevede majorarea valorii unui tichet de masă de la 15,8 lei la maximum 20 de lei.