Program supermarketuri de Sfânta Maria 2022. Ce program au magazinele luni, pe 15 august

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 mai 2023, 02:25

Ce program au magazinele pe 15 august 2022

Sursa: Istock

Programul magazinelor pentru data de 15 august 2022 a fost anunțat. Luni, românii serbează Sfânta Maria, zi marcată în calendar cu Cruce Roșie, iar mulți angajați se bucură de o vacanță prelungită.

Programul după care vor funcționa magazinele luni, 15 august 2022, a fost anunțat. Românii serbează Sfânta Maria și mulți și-au progranat weekend-ul prelungit fie la mare, fie la munte.

Ce program au magazinele pe 15 august 2022?

Luni, 15 august, cu mici excepții, magazinele vor avea program normal. În majoritatea cazurilor, programul după care vor funcționa magazinele nu va avea de suferit, însă câteva ar putea suferi mici schimbări.

În România, mai mult de trei milioane de persoane își serbează ziua de nume pe data de 15 august 2022. În fiecare an, ziua de 15 august este zi liberă de la stat.

Potrivit Codului Muncii, angajatorii sunt obligați să ofere ziua liberă angajaților. Dacă acest lucru nu se întâmplă, patronii pot fi amendați cu sume de până la 10.000 de lei. Cu toate acestea, cum unele domenii nu își pot întrerupe activitatea, angajatorul trebuie să ofere persoanelor care au lucrat atunci, în termen de 30 de zile, o zi liberă.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2022. Alimentele pe care credincioșii e bine să le împartă de Adormirea Maicii Domnului

Mai mult decât atât, în cazul în care nici ziua liberă compensatorie nu poate fi acordată, salariatul trebuie să primească un spor de cel puțin 100% din salariul său de bază.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ce semnificație are ziua de 15 august și ce este bine să faci

Ziua de 15 august reprezintă Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca Paștele verii, Sfânta Maria sau Uspenia. Aceasta este cea mai veche sărbătoare care este închinată Fecioarei Maria și reprezintă urcarea la ceruri a Sfinei Născătoare de Dumneze u.

Cum fiecare sărbătoare creștină are tradițiile și obiceiurile ei, și Adormirea Maicii Domnului le are pe ale sale.

Conform spuselor din bătrâni, pe data de 15 august, românii trebuie să lase ușile deschise, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casele lor și să împartă harul divin.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește persoanele care au de luat un împrumut bancar, cel mai bine este ca, alături de persoana care are nevoie de bani, să vină și cel mai bun prieten.

De asemenea, Fecioara Maria își poate exprima supărarea pricinuită de lipsa de credință a oamenilor prin descărcări electrice.

Citeste si: Minivacanță de Sfânta Maria, august 2022. Câte zile libere primesc salariații cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Persoanele care pleacă la drum și care nu iau pe nimeni cu ele trebuie să ia fie un obiect sfințit, fie o cruciuliță.

Cu toate că ultima zi de post este 14 august, masa de pe 15 august trebuie să fie nu foarte încărcată.

Pe data de 8 septembrie, românii sărbătoresc Sfânta Maria Mică, însemnând ziua în care Fecioara Maria s-a născut.