Primul lucru la care ne gândim atunci când vorbim de o vacanță în străinătate este relaxarea, după care urmează experiențele noi, dar și eventualele probleme pe care le putem avea acolo, precum pierderea sau furtul actelor. Iată ce trebuie să faceți dacă vă aflați în această situație.
Citește și: România vs Bulgaria. Cât costă un sejur pe litoralul celor două țări
Ce putem face daca ne pierdem actele în timpul unei vacanțe în străinătate
Românii aleg tot mai des să își petreacă vacanțele în străinătate, însă trebuie să știm ce trebuie să facem în situații imprevizibile, cum ar fi pierderea sau furtul actelor, precum a pașaportului sau buletinului, necesare pentru a călători dintr-o țară în alta. Ministerului Afacerilor Externe a anunțat ce putem face daca ni se fură pașaportul, cartea de identitate sau permisul de conducere, mai exact trebuie să anunțăm ambasada sau consulatul României.
În cazul în care ne pierdem sau ne sunt furate documentele trebuie să anunțăm poliția locală, după care trebuie să încercăm să ne uităm în jur pentru a afla dacă au fost martori ce au văzut evenimentul nefericit ce a avut loc în vacanța voastră, astfel încât să ajute la descrierea faptelor şi a făptaşului. Declarația realizată pentru poliție trebuie să aibă și o listă a obiectelor care v-au fost furate sau v-au dispărut.
După ce ați vorbit cu autoritățile, este necesar să le cereți acestora emiterea unui raport, ce vă vor fi de ajutor dacă obiectele furate sau dispărute erau asigurate. Dacă actele de identitate au fost furate, atunci trebuie să contactați imediat ambasada sau consulatul României pentru a elibera un titlu de călătorie, pentru reîntoarcerea în ţară.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Unde se plătește taxa de pașaport. Ce sumă trebuie să achiți
Cum putem obține titlul de călătorie?
Pentru a obține titlul de călătorie în cazul pașapoartelor pierdute sau furate trebuie să sesizați autoritățile, astfel încât să puteți obține unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, dovadă care va fi prezentată la ambasada sau consulatul României în străinătate, alături de cererea pentru titlul de călătorie astfel încât să vă întoarceți în țară.
Românii ce trec printr-o astfel de situație va prezenta personalului consular situația și va pune la dispoziție informații și orice documente necesare identificării sale, carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport anterior, certificate de dobândire/redobândire a cetăţeniei române, atestaţii de clarificare a statutului juridic în raport cu statul român sau acte de stare civilă (certificat de naştere, certificat de căsătorie) și două fotografii de tip pașaport, color, de dată recentă.
Dacă aceste documente oferite de cetățeanul român nu îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a stabili identitatea și cetățenia română a solicitantului, atunci titlul de călătorie va fi realizat doar după verificarea acestor date de către autoritățile române, relatează econsulat.ro .
Dacă solicitantul nu are niciun document de identitate sau de stare civilă românesc, atunci identitatea acestuia va fi verificată în România.
Citește și: Cum poți să obții cetățenie germană și unde îți poți traduce actele