Ce putere și eficiență poate atinge un calorifer din oțel? Iată răspunsul specialiștilor!

Author: Oana Iosif

Pentru a crea o atmosferă plăcută și confortabilă în propria locuință, este necesar să alegi cu grijă fiecare parte componentă a instalației de încălzire. De pildă, este important să înțelegi diferențele dintre un calorifer din oțel, unul din aluminiu și unul din fontă. Fiind conștient de avantajele și dezavantajele fiecăruia, vei putea să iei cea mai bună decizie.

Calorifere din fontă

În urmă cu câteva decenii, înainte de 1989, fonta era materialul folosit cel mai frecvent pentru fabricarea echipamentelor de încălzire. Acestea există încă în apartamentele din blocurile vechi, care au rămas nerenovate. Materialul era preferat pentru performanța crescută în reținerea căldurii, precum și pentru durata îndelungată de viață, însă folosirea sa implică și unele dezavantaje.

Caloriferele de acest tip sunt voluminoase și foarte grele, deci și dificil de mânuit. Din cauză că vopseaua nu rezistă mult timp pe ele, trebuie revopsite periodic. Prin urmare, problemele de natură estetică sunt multiple, integrarea lor într-un apartament modern dovedindu-se dificilă. În plus, prețurile sunt destul de ridicate, comparativ cu un calorifer otel sau din aluminiu.

Calorifere din aluminiu

Aluminiul este un material extrem de ușor, având deci caracteristici total diferite de fonta atât de greoaie și voluminoasă. Prin urmare, echipamentele pot fi transportate și instalate cu mare ușurință. Ele se remarcă prin dimensiunile reduse, precum și prin faptul că nu ruginesc. Aspectul este cât se poate de plăcut, alegerea fiind potrivită pentru apartamentele decorate și mobilate conform stilului actual.

Dacă sunt bine întreținute, aceste dispozitive pot să funcționeze chiar și timp de 20 de ani, perioadă în care oferă un bun randament termic pe metru liniar. Există și câteva dezavantaje pentru cei care fac această alegere: faptul că trebuie aerisite în fiecare an și slaba rezistență la șocuri, care le face să se deformeze cu ușurință.

De ce să alegi un calorifer din oțel?

Comparativ atât cu aluminiul, cât mai ales cu fonta, dispozitivele de încălzire realizate din oțel sunt mult mai variate în ceea ce privește formele și dimensiunile. Oțelul este mai ușor de modelat, ceea ce oferă multiple avantaje de natură estetică.

Un calorifer din oțel se remarcă și prin randamentul termic oferit. Mai precis, el degajă rapid căldură în interiorul camerei în care este montat. Rezistența chiar și la temperaturi de 100 de grade Celsius reprezintă un alt punct forte.

În ceea ce privește puterea echipamentelor, există mai multe variante, astfel încât fiecare utilizator poate face alegerea potrivită, în funcție de spațiul pe care dorește să îl încălzească. În magazinul online QuickShop.ro se găsesc mai multe modele de calorifere cu puterea de maxim 529 de wați, ideale pentru încăperi mai mici. La fel de bine însă, cei interesați pot opta pentru dispozitive cu putere mult superioară, cuprinsă chiar și între 1 820 și 2 813 wați, în cazul celor mai performante.

Dezavantajele unui calorifer din oțel sunt puține la număr și se referă la faptul că elementele lor nu sunt detașabile, ceea ce înseamnă că dimensiunile și forma trebuie decise cu atenție încă de la început. Durata de exploatare poate fi mai redusă, de aproximativ un deceniu, iar apa trebuie tratată special înainte de intrarea în circuit.

În magazinul online QuickShop.ro poți opta între zeci de modele, realizate de firme a căror calitate este recunoscută pe plan național și internațional. Poți alege dimensiunile și puterea optime pentru propria locuință, astfel încât pe viitor să fii recunoscător pentru inspirația avută la alegerea unui calorifer otel!

 

 

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.