Statele care au zboruri directe cu China se gândesc să introducă testarea obligatorie COVID-19 pentru persoanele care călătoresc de acolo. Oficialii de la Beijing nu sunt încântați de această măsură şi spun că aplicarea ei va avea consecințe.
Reguli anti-COVID-19 care ar putea fi introduse în UE
România nu are zboruri directe cu China, astfel că surse guvernamentale consideră că nu prea există șanse ca testarea obligatorie a pasagerilor care vin din China să fie introdusă în aeroporturile din România.
La acest moment, situația pandemică din China este mai gravă decât la început, când au apărut primele cazuri de COVID-19, acum trei ani.
În România, numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 a ajuns la 3.700, crescând cu 300 de cazuri față de săptămâna trecută.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Epidemia de gripă ar putea fi declarată în România
„Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă”, a declarat Alexandru Rafila.
Dacă datele arată că ne aflăm în a treia săptămână de creștere a cazurilor de gripă, Centrul European al Corpului de Control al Bolilor poate discuta despre o epidemie de gripă.
„Iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune.
Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID.
Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
În ceea ce privește condițiile pentru declararea epidemiei de gripă în România, Alexandru Rafila a explicat că accesul în spitale va fi limitat, dar nu vor exista restricții pentru populație, așa cum a fost în pandemia de COVID-19. Totuși, autoritățile recomandă purtarea măștilor în spații închise aglomerate și respectarea regulilor sanitare.