Ce reguli trebuie să urmeze oamenii care merg la pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 aug 2021, 02:12
Pelerinajul la Sfânta Parascheva, umbrit de reguli stricte
Sursa: unsplash.com

Anul acesta, credincioșii care vor să meargă în pelerinaj la Sfânta Parascheva vor fi nevoiți să urmeze niște reguli extrem de stricte. În fiecare an, în jurul datei de 14 octombrie, la Iași se adună zeci sau poate chiar sute de mii de oameni.

Pandemia de coronavirus afectează în continuare viața oamenilor. Credincioșii au avut extrem de mult de suferit în acest an. După ce nu au putut participa la Slujba de Înviere, iată că acum vor mai primi o lovitură. Pe 14 octombrie are loc Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, iar la Iași ar fi trebuit sa se desfășoare clasicul pelerinaj, la care participau sute de mii de oameni. Anul acesta, totul va fi însă diferit. 

Pelerinajul la Sfânta Parascheva, umbrit de reguli stricte

Așa cum era de așteptat, autoritățile din Iași au luat deja măsuri pentru ca toți cei care vor vrea să vină la Sfânta Parascheva să respecte regulile de distanțare socială. Cel mai important aspect este acela ca la pelerinaj vor putea participa doar cei care locuiesc în Iași.

Anul acesta, pelerinajul este organizat în perioada 8-15 octombrie.

Credincioșii vor fi nevoiți să stea la coadă în șir indian, chiar dacă sunt membrii aceleiași familii. Purtarea măștii este obligatorie, iar oamenii se vor dezinfecta pe mâini în momentul în care se vor așeza la rând, dar și pe parcursul distanței până la moaștele Sfintei Parascheva. De asemenea, se va păstra distanța fizică de cel puțin 2 metri între fiecare persoană așezată la rând.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 

Atingerea și sărutatul raclei în care se află moaștele Sfintei Parascheva va fi interzis. În Iași, persoanele nu vor mai avea voie să circule în grupuri mai mari de 6 persoane, dacă nu fac parte din aceeași familie.

200.000 de credincioși prezenți la Iași în 2019

Anul trecut, autoritățile au anunțat că la Iași, cu ocazia sărbătoririi zilei de 14 octombrie, a Sfintei Parascheva, au ajuns aproximativ 200.000

de credincioși din toată țara, dar și de peste hotare. Acesta a reprezentat un pelerinaj record până acum, în condițiile în care doar la slujba Sfintei Liturghii au fost prezenți 20.000 de oameni în același timp.

Sfânta Parascheva este considerată Ocrotitoarea Moldovei, iar oamenii cinstesc așa cum se cuvine această mare sărbătoare din calendarul creștin-ortodox. Pelerinii care au participat anul trecut la Sfânta Liturghie, oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, au primit după aceea mâncare și băutură gratis, la Masa Pelerinilor. 

S-au împărțit peste 60.000 de sarmale oamenilor și fiecare a băut și un pahar de vin sau un ceai cald. În 2019, pelerinajul Sfintei Parascheva a adus Iașiului un buget suplimentar de peste 1,5 milioane euro.